Close
Ez a szlovén uszoda egyedülálló Európában

Ez a szlovén uszoda egyedülálló Európában

A ljubljanai székhelyű Enota stúdió szabadtéri úszómedencét gondolt újra egy több egységből álló, szlovén wellnessfaluban, és nem is akárhogyan.

Az eredetileg szabad ég alatti úszkálásra tervezett medence a hegyes-völgyes tájban elhelyezkedő Terme Olimia Spa egyik leglátogatottabb egysége, ezért nem csoda, hogy a tulajdonosok szerették volna a legjobbat kihozni belőle, méghozzá úgy, hogy beltéri uszodát alakítanak ki belőle.

A szaunát, masszázst, aromaterápiás fürdőket és terápiákat kínáló, hatalmas területen elhelyezkedő spa és annak részegységei korábban már nyertek különböző építészeti díjakat, de ezen a téren is újabb sikerre vágytak.  A “Legjobb wellnessközpont Szlovéniában” elismerést többször is bezsebelő Terme Olimia négycsillagos hotelhez illő szolgáltatásokat nyújt, és különösen odafigyel arra, hogy ne csak a kiszolgálást illetően nyújtsa a maximumot, hanem az épületektől is elálljon a vendég lélegzete. Ebből a vágyból született meg az elhatározás, hogy az egyik, évtizedek óta meglévő szabadtéri medencét átalakítsák, korszerűsítsék.

Ahhoz, hogy az említett medence ne csak belül, hanem kívül is izgalmas lehessen, az Enota építészeti stúdió segítségével egy robusztus, tölcsérszerű geometriai formákból álló tetőt álmodtak meg a spa vezetői, ami bár nagyon újhullámosra sikerült, mégis tökéletesen beleilleszkedik a hegyekkel körülvett szlovén tájba.

A részleges beolvadás alapfeltétel volt a tervezésnél: az eredetileg 1980-ban épített medence legalább annyira belesimult a környezetébe, amennyire most, az Enota által tervezett, ferde geometrikus formákból álló épület.

A természet lágy ölén elhelyezkedő komplexumban a kezdetektől ügyeltek arra, hogy a lehető legtöbb fejlesztést és az épületekhez csatlakozó építészeti kiegészítéseket a föld alatt végezzék el, hogy még véletlenül se törjék meg a környezet adta hangulatot.

Ebben az esetben azonban kénytelenek voltak a felszínen is módosításokat végezni, mivel a már meglévő medence befedése nagy léptékű beavatkozást igényelt. “Szerencsére egyre több olyan építészeti megoldás van, amire lehet úgy hivatkozni, hogy a környezetre hivatott reflektálni, vagy eggyé válik a természettel, ezért úgy gondoltuk, mi is egy ilyen struktúrájú épület építésébe vágunk bele” – mesélte a stúdió egyik munkatársa.

Az eredmény végül egy aszfaltozott utakon keresztül megközelíthető, hatalmas uszodakomplexum lett, ami lényegében egy völgyben helyezkedik el, ennek köszönhetően pedig egy magasabb pontból olyan látványt nyújt, mintha mesterségesen alakítottak volna ki néhány kisebb hegyet.

“Mindenképp kisebb egységekre akartuk bontani a tetőt, hogy ne csak egyetlen hatalmas, egybefüggő fedél legyen látható a tájban, mert az már a monumentalitása miatt meglehet, hogy negatívan befolyásolta volna a környezetet – nyilatkozta a stúdió. – Távolról nézve ezek tetraéder formájú kis épületcsoportok, amelyeknek a színe és mérete teljesen megfelel annak, amilyen dombokat és hegyeket a környéken láthatunk, ráadásul a komplexum többi épületéhez is teljesen jól passzolnak. Így igaz, hogy feltűnő a formájuk miatt, de a részleteknek köszönhetően beolvadnak.”

Az épülethez közelebb érve, hatalmas üvegajtókkal találjuk szembe magunkat, amelyeken keresztül megközelíthetjük a medencét, és ami biztosítja, hogy a természetes fény is bejusson a térbe – ha már a tetőn keresztül ez nem történhet meg. A plafonon csak modern formavilágú, fekete színű lámpák szolgáltatják a megfelelő világosságot.

Ennek a különleges, fából készült geometriai alakzatokat felvonultató tetőnek azonban hatalmas előnye, hogy olyan mennyezeti szerkezetet hoz létre, amitől a belső tér sokkal tágasabbnak érezhető, mint amilyen valójában. Ráadásul nyáron, a hatalmas melegben megfelelő árnyékot nyújt azoknak, akik nem szeretnének a napon pirulni.

“Nyáron a tető lényegében egy nagy napernyőként funkcionál. Amíg az üvegablakokon beszűrődik a napfény és a meleg, addig ez megakadályozza, hogy elviselhetetlen mértékű hőség alakulhasson ki a belső térben” – magyarázza a tervezőcsapat egyik tagja.

Mivel lényegében elzárták a medencét a külvilágtól, a természettől, a friss levegőtől, ezért rengeteg apróbb fát és kis bokrot telepítettek az uszodába, közvetlenül a víz mellé, néhol a medence közepére, néhol pedig a szélére.

Ha pedig az ember mégis szeretne inkább a szabad levegőn lubickolni, erre is lehetősége van: a tervezők nem akarták teljesen megszüntetni a szabadtéri úszkálás lehetőségét, ezért egy emeleti medencét is az épülethez építettek. Ehhez egy hatalmas, betonozott terasz tartozik, ahol jó időben gyönyörű kilátás mellett lehet napozni.

Az új uszoda minden igényt megpróbál kielégíteni. A medencéhez tartozik még egy színes burkolatú, családosoknak kialakított pihenőhelység, ahol a felnőttek megpihenhetnek úszás után, miközben szemmel tarthatják a szomszédos homokozóban játszó csemetéket.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close