Újra pestisablakokon adják ki az italt Olaszországban

Négyszáz éves tradíció kelt megint életre Firenzében.

A szociális távolságtartásra berendezkedő város nem idén született koncepció: Firenzében, a bubópestis idején apró ablakokon adták ki a bortermelők az árut, hogy fertőzés- és érintkezésmentesen, de azért működjön az üzlet.

"Kiadták a borosflaskát az ablakon úgy, hogy a vevő és az eladó nem érintkezett egymással. A fizetséget sem kézbe adták, hanem egy fémtálcára tette le a vásárló, majd az eladó ecettel fertőtlenítette, és csak utána gyűjtötte be az érméket"

– mesél a régi szokásokról a Buchette del Vino, azaz a Borablak Társaság, amely egy Firenzében működő kulturális szervezet, és kifejezetten ezeket az egyedi, történelmi borablakokat tanulmányozzák és népszerűsítik. Hozzáteszik, hogy a vásárló vagy egy egész üveg bort vásárolt, vagy kiadtak az ablakon egy fémcsövet, amelyen beletöltötték a borra szomjas olasz saját palackjába az italt.

Most pedig ezek a pestisablakok idén új életre keltek:

2020-ban fagylaltot, elviteles ételt, kávét, bort és koktélokat adnak ki a koronavírus-járvány miatt a bubópestiskor épült borablakokon.

Több mint száz ilyen rés és hozzá tartozó üzlet van Firenzében: nem mindegyik, de nagyon is sokan elkezdték használni ezeket az ablakokat. Ha arra járnál, akkor a következő helyeken próbálhatod ki ezt a középkorias élményt: Cantina del Gelato, Osteria delle Belle Donne, La Buchetta Food & Wine, Le Botteghe di Donatello, Trattoria Osteria da Que’ Ganzi, Oibò, Sartoria Alimentare, Il Latini, Finisterrae, Odeon Bistro, Ristorante Buca Lapi.

Nekünk pedig csak egyetlen gondolatunk maradt a sorok végére: már csak négy hónap és tizennyolc nap van hátra ebből az évből.

Ez is érdekelhet:

Egyeurós házak tulajdonosai mesélik el, milyen az olasz álom a valóságban

Egy euróért házat venni a világ egyik legvágyottabb országában olyan dealnek hangzik, amit senki nem akarna kihagyni. Meg persze olyannak, amiben nagyon sok az apró betűs rész. Friss olaszház-tulajdonosok mesélnek, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot.

(Forrás: AFAR

fagyi | hagyomány | Firenze | bubópestis | tradíció

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom