Dél-amerikai füst a budai vár aljában – Megnyitotta teraszát az UMO

A budai Ponty utcában található UMO Étterem teraszán belobban a grillben tűz és kezdetét veszi egy egész nyáron át tartó dél-amerikai gasztronómiai utazás, ahol minden hónapban más és más dél-amerikai ország finomságaival készülnek. Az étterem hangulatos terasza természetes hátteret ad a dél-amerikai kultúra és a gasztronómia élvezetének.

A Molnár Fanni (tulajdonos-üzletvezető) és a kolumbiai származású José Guerrero (kutató- fejlesztő séf) baszkföldi találkozásából létrejött, a Michelin-kalauz által is ajánlott UMO Étterem megnyitotta teraszát a dél-amerikai hangulatra és ízekre vágyóknak.

 

A budai Ponty utcában található étterem mára szinte teljes egészében dél-amerikai séfekből álló csapatának nem más a küldetése, minthogy megmutassák a grill, mint konyhaművészeti ág határtalan, de természetes világát (erre utal a névválasztás is, a spanyol UMO szó jelentése füst).

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.

Az UMO latin-amerikai konyhája túllép a hagyományosnak gondolt „guacamole és tacos” párosán, hiszen sokan nem tudják, de a valódi latin-amerikai konyha az érzelmekről szól – Argentínától Mexikóig rengeteg alapanyag, ökoszisztéma és kultúra van, ettől tud ennyire változatos lenni a gasztronómia.

Az UMO egyedisége az emberi értékekben és a lélek ízeiben rejlik, ahol minden dél-amerikai séfnek megvan a maga egyénisége és története. Ezeknek a történeteknek, hagyományoknak, tradícióknak és természetesen a kiváló alapanyagoknak az ötvözetéből születnek az étterem ételei, mint például a nyitás óta az étlapon szereplő, örökérvényű ceviche manabita, ami az ecuadori származású Xavier (az UMO egyik séfje) nagyszüleinek titkos receptje alapján készül.

Az étlapon szereplő ételek (hús, hal és vegetáriánus) kivétel nélkül szabad tűzön készülnek és természetesen ízharmóniában hozzájuk illő dél-amerikai borok és különleges latin koktélok közül választhatnak a vendégek.

“Tűz, víz, föld, levegő – ezek az UMO alkotó elemei, nélkülük nem létezne a füst. Ráadásul maga a négy alapelem sem létezhet önmagában, folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással, minden organizmusnak ez az alapja. A tűz a grill miatt is nagyon fontos része az UMO-nak; a föld pedig, amiből az alapanyagokat nyerjük, a hazai termékeket is jelenti”  – magyarázza Molnár Fanni, tulajdonos és üzletvezető.

A kolumbiai származású kutató és fejlesztő séf, José Guerrero számára pedig szinte mindennél fontosabb volt, hogy az étteremi alapanyagok terén magyar kistermelői alternatívákat is használjanak a dél-amerikai alapanyagok mellett, ezzel fenntartható módon hatást gyakorolva a helyi magyar kistermelői gazdálkodására.

“Az UMO a kulináris örökségünkről, az ízek harmóniájáról, a különleges konyhatechnikákról és a személyes, családi gyökereinkről szól”  vallja Jose Guerrero, kutató-fejlesztő séf.

Az UMO csapata küldetésének tartja, hogy megmutassa a különböző latin-amerikai országok gasztronómiáját, ezért havonta egy újabb dél-amerikai ország ételei kerülnek az étlapra. Elsőként Peru kulináris örökségével találkozhatnak a vendégek, megismerhetik a perui konyha japán fuzionális érintettségét, ami a helyi tradíciókat és alapanyagokat öleli fel.

Az étterem hatvan fős teraszának látványkonyhájánál valódi dél-amerikai hangulatban lehet élvezni az alapelemek és az alapanyagok fúziójából létrejövő ételeket. A hangulatot esténként az elmaradhatatlan, a hely koncepciójához stílusban illeszkedő élőzenével teszi teljessé az UMO venezuelai származású rezidens DJ-je.

(Fotók: UMO)

 

terasz | dél-amerikai | konyha | étterem | buda

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom