Összefogás a traumatizált gyerekekért – Így tehetsz te is értük!

Szeptemberben újra UNICEF Pop-Up Store! A nagyszabású gardróbvásár idén a gyerekek testi-lelki jóllétéért és jogaiért küzdő UNICEF Magyarország hazai állami gondoskodásban nevelkedő gyerekeket támogató Világszép Alapítvány különleges összefogásával UNICEF Pop-Up Store and More néven valósul meg. 

A szervezetek a kétnapos eseménysorozat teljes bevételével a traumát átélt gyerekeket támogatják. A jótékonysági kezdeményezés nagykövetei Blaskó Nikolett és Mihalik Enikő mellett Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus. Az online aukcióval egybekötött jótékonysági gardróbvásár idén  szakmai előadásokkal, valamint adománygyűjtő vacsorával egészül ki.

A szeptember 29. és 30. között, Budapest belvárosában megnyíló UNICEF Pop-Up Store and More szervezői a korábbi sikerre való tekintettel ebben az évben ismét felkérik a hazai divatszakma, valamint az üzleti- és közélet ismert szereplőit, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A korábbi kínálathoz hasonlóan a dizájner női ruhák és kiegészítők mellett férfi- és gyermekruhák, kiegészítők, sportruházat is várja majd az érdeklődőket a belvárosi bemutatóteremben.

A kezdeményezés előző nagyköveteihez, Mihalik Enikő szupermodellhez és Blaskó Nikoletthez, a kommunikációs szakma egyik legismertebb szereplőjéhez idén Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus is csatlakozik. A közönség számára publikus pódiumbeszélgetéseket Orvos-Tóth Noémi személyesen vezeti majd többek között Kadarkai Endrével, Tóth Verával, Kovács András Péterrel és Kafiya Said Mahdival  – az eseményre támogatói jegyet lehet váltani szeptember 30-án délelőtt a Kempinski Hotelben.  A konferencia platformot biztosít a terület szakértőinek, hogy megosszák tudásukat, illetve hozzájárul a gyermekkori traumával kapcsolatos edukációhoz. A szervezők az online aukcióval egybekötött pop-up store gardróbvásár és a pódiumbeszélgetések mellett zártkörű adománygyűjtő vacsorát is szerveznek a Hotel Kempinski nagytermében.

A gyermekkori trauma komoly, egész életen át tartó mentális károkat, kötődési zavart, depressziót és testi, egészségügyi tüneteket is okozhat. A feldolgozatlan traumatikus élmények meghatározzák egy gyerek későbbi emberi kapcsolatait, megküzdési mechanizmusait és esélyeit a mindennapi boldogulásra. A traumatizált gyermekek egy csoportja, az állami gondoskodásban élők különösen kiszolgáltatottak a gyermekkori negatív élmények és történések tekintetében. Ma Magyarországon körülbelül huszonegyezer gyerek és fiatal felnőtt él gyermekotthonokban vagy nevelőszülőknél.

Egyetlen gyermek traumája sem marad izolációban. A trauma természete szerint időben és térben is terjed, így válik a te gyereked traumája az én gyerekem fájdalmává. Ám ugyanez igaz a gyógyulásra is: egyetlen gyermek begyógyított traumája egész közösségeket lesz képes gyógyítani – mondta Orvos Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus, az UNICEF Magyarország bajnoka.

Az UNICEF fáradhatatlanul dolgozik a világ legkiszolgáltatottabb gyermekeinek jóllétéért. Évről évre nő azon gyerekek száma, akik mindennapjaikat félelemben, éhség és szomjúság közepette töltik. Közel ötvenmillió gyermek van úton, hogy élhető helyet találjon magának, mivel a fegyveres konfliktusok és a tragikus természeti katasztrófák miatt arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat. Sokan közülük egyedül maradtak, súlyos traumákon estek át és azonnali pszichológiai segítségre van szükségük. A világ legrangosabb gyermekjogi szervezete jelen van a válságövezetekben. Több ezer szakember nyújt lelki elsősegélyt azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre. A szervezet munkájára itthon is egyre nagyobb szükség van. Tucatnyi magyar programja között a Kilátó Élményprogram a hazai, állami gondoskodásban élő gyermekek támogatására jött létre. A program olyan gyerekeknek segít a traumafeldolgozásban, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, többnyire bántalmazás, vagy elhanyagolás miatt, vagy azért, mert rossz életkörülményeik veszélyeztették a normális fejlődésüket.

Az UNICEF Magyarország Pop-Up Store and More kampányához idén a hazai állami gondozásban nevelkedő gyerekeket támogató Világszép Alapítvány is csatlakozott. Az Alapítvány több mint tíz éve áll olyan gyerekek mellett, akikről a saját szülei helyett az állam gondoskodik. Programjaik célja, hogy a gyerekek az otthontalanság ellenére is meg tudják élni, hogy van helyük a világban, ők is szeretetre méltóak és vannak lehetőségeik az életben.

Felhívás: Amennyiben hazai dizájnerként támogatnád az UNICEF Pop Up and More kezdeményezését egyedi, minőségi ruhadarabjaiddal vagy kiegészítőiddel az alábbi e-mail címen teheted meg: [email protected].

(Fotók: Pejkó Gergő)

UNICEF Pop-Up Store and More | mihalik enikő | gyerekek | blaskó nikolett | unicef

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom