Káprázatos űrbéli fényjelenségeket fotóztak a salgói vár felett

A csillagos égbolt látványa önmagában is hozzáadott értékkel bír az alacsony fényszennyezésű helyeken, akkor pedig pláne, ha elhúz odafent egy űrállomás és pár meteor.

Bár még nem tartunk az űrszálloda-koncepció megvalósulásánál – amin több cég is dolgozik –, azért az űrrel kapcsolatos turizmus egyszerűbb formái már léteznek. Ilyenek a fényszennyezéstől szinte mentes területekre szervezett csillagoségbolt-parkok, amelyekből több is van Magyarországon.

De még ennél is egyszerűbben elmerülhetünk a világűr csodálatában: vasárnap hajnalban például Komka Péter fotós két égi jelenséget is megörökített Salgótarján közelében.

Mindkét esetben hosszú expozíciós idővel készített felvételeket, előbb arról, ahogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) húz maga után egy fényes szakaszt a salgói vár felett:

 

A másik két képet – ugyancsak hosszú expozíciós idővel – az Éta Aquaridák meteorraj maximumának idején fotózta, így meteor látható a salgói vár kontúrja, illetve a Tejútrendszer és a csillagok mellett.

A világűr élvezetéhez tehát nem kell feltétlenül méregdrága utazásokat tennünk, viszont nem árt odafigyelni a részletekre – esetünkben Péter észrevette, hogy az Éta Aquaridák meteorraj maximuma mellett az ISS is jól látható lesz az égen, így mindkettőt befotózta mindannyiunk örömére.

(Fotók: MTI/Komka Péter)

világűr | salgói vár | csillagnézés | salgotarján | meteor

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom