Close
Ezt a titkos nyelvet használják egymás közt az utaskísérők

Ezt a titkos nyelvet használják egymás közt az utaskísérők

Hallottad már valaha ezeket a szavakat?

Minden szakmának megvannak a maga belterjes kifejezései, és nincs ez másként az utaskísérők világában sem. Ezeket gyűjtötte össze a Travel and Leisure, angol nyelvterületről.

Vannak elterjedtebb szlengszavak, mint például az éjszakai járatokra vonatkozó red-eye flight (vörös szemes repülés) vagy a dead head (szó szerint halott fej), ami a légitársaság azon alkalmazottaira utal, akik a járaton tartózkodnak, de nincsenek szolgálatban. Ez azonban még nem minden.

Galley – galley queen (hajókonyhás, konyhakirálynő)

Ezt a kifejezést azokra az utaskísérőkre használják,

akik különösen otthon érzik magukat a repülőgép konyhájában,

és rossz néven veszik, ha más is behatol a “territóriumukra”.

Jump seat (“csapóülés”, pótülés)

Ez az a kisebb ülés, amelyre az utaskísérők a fel- és leszállás közben és turbulencia esetén ülnek. Amikor felállnak róla, automatikusan összecsukódik, vagyis visszaugrik.

Spinners and runners (forgolódók, légcsavarok és futók)

Ezekkel az elnevezésekkel azokat az utasokat illetik, akik az utolsó pillanatban érkeznek. A spinnernek ráadásul nem konkrét helyre szól a jegye, ezért

jellemzősen sokat forgolódik a folyosón,

amíg helyet nem talál magának. A futók azok, akik késve vagy egy másik járatról érkeznek, ezért a repülőtéren keresztül futva próbálják elérni a gépet.

Miracle flight (csodarepülés)

Ez a kissé talán túlságosan előítéletes kifejezés azokra vonatkozik, akiknek csak a felszállásnál van szükségük kerekesszékre, “csodálatos módon” azonban a leszállásnál már nem, vagyis gyaníthatóan csak arra pályáznak, hogy elsőbbséggel szállhassanak fel.

Bulkhead (válaszfal, paraván)

Ez a fal általában az első sor előtt található, és a mosdókat valamint a konyhát választja el az utastértől.

Chimes (harangjáték)

A repülés közben hallható, különböző hangjelzéseket hívják így, amelyekről korábban mi is írtunk.

Pink eye (rózsaszín szem)

A vörös szemes repülés mintájára szintén a sötétben történő, de az előbbinél valamivel korábbi utazásokra utal, melyek nagyjából éjfélig bezárólag érkeznek meg.

Crotch watch (sliccnéző)

Az a stewardess, aki a biztonsági övek ellenőrzéséért felel.

Cross-check (keresztellenőrzés)

Amikor induláskor vagy érkezéskor a kétszer is ellenőrzik a repülőgép ajtaját, hogy megbizonyosodjanak arról, minden rendben van.

Lips and tips (száj és köröm)

Ezt a szókapcsolatot azok érdemlik ki , akik a rúzsa és a körömlakkja ugyanolyan színű, és ezek a szavak arra is emlékeztetnek, hogy ebben a szakmában kiemelten fontos a makulátlan külső, nem számít milyen stresszes és pörgős munkanap is van éppen.

Ebből a cikkünkből kiderül, hogy miért nem teszik fel az utaskísérők a poggyászokat az ülés feletti tárolóba, itt pedig azt tudhatod meg, hogy miért nem mindegy, milyen ruhában szállsz fel a gépre.

(Forrás:  travelandleisure.com, képek: Unsplash, Getty Images)

szótár | nyelv | titkos | stewardess | szleng

FOLYTASD EZZEL

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

A világ legbarátságosabb városa ez az apró olasz település lett

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram