Close
Így változtak meg az utazási prioritásaink 2021-ben

Így változtak meg az utazási prioritásaink 2021-ben

A korlátozások enyhülésével párhuzamosan egyre többen tervezik külföldi utazásukat. Egyes statisztikai adatok szerint csak 2021 áprilisa és júniusa között hetven százalékkal emelkedtek a nemzetközi utazásokra vonatkozó keresések az év első három hónapjához képest.

Az amerikai Expedia Group kutatást végzett az utazni vágyók keresési adataira vonatkozóan, amiből nemcsak azt a következtetést vonták le, hogy a koronavírussal összefüggő szabályokkal szeretnének tisztában lenni a turisták, hanem azt is, hogy az utazások környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban is egyre növekszik az aggodalom. A vizsgálat szerint minden öt utazóból három hajlandó lenne többet fizetni azért, hogy az utazása fenntarthatóbb legyen.

És hogy mi mindent állapítottak meg még a kutatás során? Mutatjuk!

A turisták nem terveznek hosszú időre előre

Mivel a világ továbbra is harcol a koronavírus ellen, nem meglepő, hogy nem szívesen tervezünk nagyon előre. Az április és június közötti keresési adatok szerint a nyaralni vágyók fele huszonegy napon belül kívánt utazni. A bizalom a nyár folyamán nőtt, a nemzetközi keresések több mint negyven százaléka huszonkét–kilencven nappal kalkulált.

Megnőtt a fenntarthatóságra való törekvés

Egyre több utazó igyekszik csökkenteni szén-dioxid-terhelését, még akkor is, ha az a pénztárcája rovására történik. Az Expedia Group adatai szerint az emberek csaknem hatvan százaléka veszi ezt figyelembe utazásai során. Keresési adataik alapján a turisták különösen nagy figyelmet szentelnek az egyszer használatos műanyagok mellőzésére, az újrahasználhatóság kérdésére, valamint az elektromos autó töltésére, a LED-lámpákra és a megújuló energiára.

A fenntartható utazás iránti érdeklődés ugyanakkor a fiatalabbak körében a legerősebb. A Z és a milleniumi generáció kétharmada nagyobb valószínűséggel keresi a környezetbarát utazási lehetőségeket, mint a X generáció, vagy a boomerek, körükben a környezettudatos utazók aránya negyven-, illetve harmincszázalékos.

Egy másik kutatás nemrégiben azt vizsgálta, hogy az utazás milyen hatással van az egészségünkre. Megállapították, hogy amikor a stresszhormonok – például a kortizol – emelkedése tartósan fennáll, megnő számos krónikus betegség, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szorongás, az álmatlanság kialakulásának kockázata. Éppen ezért rendkívül fontos a szakértők szerint az, hogy időt szánjunk a stresszhatások leküzdésére, melyhez az utazás nagyszerű eszköz lehet.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

utazási szokások | utazási igények | vizsgálat | google | kutatás

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram