Így változtak meg az utazási prioritásaink 2021-ben

A korlátozások enyhülésével párhuzamosan egyre többen tervezik külföldi utazásukat. Egyes statisztikai adatok szerint csak 2021 áprilisa és júniusa között hetven százalékkal emelkedtek a nemzetközi utazásokra vonatkozó keresések az év első három hónapjához képest.

Az amerikai Expedia Group kutatást végzett az utazni vágyók keresési adataira vonatkozóan, amiből nemcsak azt a következtetést vonták le, hogy a koronavírussal összefüggő szabályokkal szeretnének tisztában lenni a turisták, hanem azt is, hogy az utazások környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban is egyre növekszik az aggodalom. A vizsgálat szerint minden öt utazóból három hajlandó lenne többet fizetni azért, hogy az utazása fenntarthatóbb legyen.

És hogy mi mindent állapítottak meg még a kutatás során? Mutatjuk!

A turisták nem terveznek hosszú időre előre

Mivel a világ továbbra is harcol a koronavírus ellen, nem meglepő, hogy nem szívesen tervezünk nagyon előre. Az április és június közötti keresési adatok szerint a nyaralni vágyók fele huszonegy napon belül kívánt utazni. A bizalom a nyár folyamán nőtt, a nemzetközi keresések több mint negyven százaléka huszonkét–kilencven nappal kalkulált.

Megnőtt a fenntarthatóságra való törekvés

Egyre több utazó igyekszik csökkenteni szén-dioxid-terhelését, még akkor is, ha az a pénztárcája rovására történik. Az Expedia Group adatai szerint az emberek csaknem hatvan százaléka veszi ezt figyelembe utazásai során. Keresési adataik alapján a turisták különösen nagy figyelmet szentelnek az egyszer használatos műanyagok mellőzésére, az újrahasználhatóság kérdésére, valamint az elektromos autó töltésére, a LED-lámpákra és a megújuló energiára.

A fenntartható utazás iránti érdeklődés ugyanakkor a fiatalabbak körében a legerősebb. A Z és a milleniumi generáció kétharmada nagyobb valószínűséggel keresi a környezetbarát utazási lehetőségeket, mint a X generáció, vagy a boomerek, körükben a környezettudatos utazók aránya negyven-, illetve harmincszázalékos.

Egy másik kutatás nemrégiben azt vizsgálta, hogy az utazás milyen hatással van az egészségünkre. Megállapították, hogy amikor a stresszhormonok – például a kortizol – emelkedése tartósan fennáll, megnő számos krónikus betegség, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szorongás, az álmatlanság kialakulásának kockázata. Éppen ezért rendkívül fontos a szakértők szerint az, hogy időt szánjunk a stresszhatások leküzdésére, melyhez az utazás nagyszerű eszköz lehet.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

utazási igények | kutatás | google | utazás | utazási szokások

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom