Close
Öt ok, amiért az utazás jót tesz az egészségnek

Öt ok, amiért az utazás jót tesz az egészségnek

Annak ellenére, hogy a sötét felhők egyre inkább gyülekeznek felettünk és az utazás lassan ismét nehézkessé válik, számos egészségügyi ok van, amiért mégiscsak érdemes lehet biztonságos körülmények között útra kelnünk.

Amikor a stresszhormonok – például a kortizol – emelkedése tartósan fennáll, megnő számos krónikus betegség, így például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szorongás, az álmatlanság kialakulásának kockázata. Éppen ezért rendkívül fontos a szakértők szerint az, hogy időt szánjunk a stresszhatások leküzdésére, melyhez az utazás nagyszerű eszköz lehet.

Az utazás ugyanis lehetővé teszi számunkra, hogy eltávolodjunk a mindennapjaink stresszforrásaitól, újraindítsunk a testünket és a szellemünket is, így pedig javítani tudunk általános egészségi állapotunkon is.

És hogy miért érdemes kiruccanni?

Az utazás javíthatja a szív egészségét. 2019-ben a kutatók hatvanhárom munkavállaló bevonásával végeztek egy vizsgálatot, mely megállapította, hogy azok esetében, akik több szabadnapot vettek ki, alacsonyabb a metabolikus megbetegedések előfordulása.

Egy 2018-as tanulmány szerint még egy hosszú hétvége is csökkenti a stressz-szintet az utazást követő legalább öt hétig.

A természetben tett kirándulások segíthetnek az általános egészségi állapot és a közérzet javításában. A zöldebb városi területeken élők esetében alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a cukorbetegség, az asztmás kórházi kezelés, a szorongás kialakulásának kockázata.

Az utazás növelheti a termelékenységet a munkahelyen. A Time Off 2016-os jelentése megállapította, hogy azok a munkavállalók, akik évente tizenegy vagy több szabadnapot vettek igénybe, nagyobb valószínűséggel kaptak béremelést az előző három évben, mint azok, akik csak tíz vagy annál kevesebb szabadnapot vettek ki.

Az utazás fokozza a kreativitást. Shelley H. Carson, a Harvard Egyetem pszichológia professzora egy korábbi nyilatkozatában a Vogue-nak azt mondta: az új tapasztalatok új ötleteket szülnek, az utazás pedig kitágítja a perspektívánkat.

Az elmúlt másfél évben azonban a természet hangjai is felerősödtek, egyre több és változatosabb madárénekre lehetünk figyelmesek. Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint a madárdal hallgatása szintén jótékony hatással van az egészségünkre.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Ez a magával ragadó sziget tűnt fel a legutóbbi James Bond-filmben
Vízágyúkat kellett bevetni, annyian tüntetnek a kötelező védettségi igazolvány ellen Triesztben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom