Close
Öt ok, amiért az utazás jót tesz az egészségnek

Öt ok, amiért az utazás jót tesz az egészségnek

Annak ellenére, hogy a sötét felhők egyre inkább gyülekeznek felettünk és az utazás lassan ismét nehézkessé válik, számos egészségügyi ok van, amiért mégiscsak érdemes lehet biztonságos körülmények között útra kelnünk.

Amikor a stresszhormonok – például a kortizol – emelkedése tartósan fennáll, megnő számos krónikus betegség, így például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szorongás, az álmatlanság kialakulásának kockázata. Éppen ezért rendkívül fontos a szakértők szerint az, hogy időt szánjunk a stresszhatások leküzdésére, melyhez az utazás nagyszerű eszköz lehet.

Az utazás ugyanis lehetővé teszi számunkra, hogy eltávolodjunk a mindennapjaink stresszforrásaitól, újraindítsunk a testünket és a szellemünket is, így pedig javítani tudunk általános egészségi állapotunkon is.

És hogy miért érdemes kiruccanni?

Az utazás javíthatja a szív egészségét. 2019-ben a kutatók hatvanhárom munkavállaló bevonásával végeztek egy vizsgálatot, mely megállapította, hogy azok esetében, akik több szabadnapot vettek ki, alacsonyabb a metabolikus megbetegedések előfordulása.

Egy 2018-as tanulmány szerint még egy hosszú hétvége is csökkenti a stressz-szintet az utazást követő legalább öt hétig.

A természetben tett kirándulások segíthetnek az általános egészségi állapot és a közérzet javításában. A zöldebb városi területeken élők esetében alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a cukorbetegség, az asztmás kórházi kezelés, a szorongás kialakulásának kockázata.

Az utazás növelheti a termelékenységet a munkahelyen. A Time Off 2016-os jelentése megállapította, hogy azok a munkavállalók, akik évente tizenegy vagy több szabadnapot vettek igénybe, nagyobb valószínűséggel kaptak béremelést az előző három évben, mint azok, akik csak tíz vagy annál kevesebb szabadnapot vettek ki.

Az utazás fokozza a kreativitást. Shelley H. Carson, a Harvard Egyetem pszichológia professzora egy korábbi nyilatkozatában a Vogue-nak azt mondta: az új tapasztalatok új ötleteket szülnek, az utazás pedig kitágítja a perspektívánkat.

Az elmúlt másfél évben azonban a természet hangjai is felerősödtek, egyre több és változatosabb madárénekre lehetünk figyelmesek. Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint a madárdal hallgatása szintén jótékony hatással van az egészségünkre.

(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images, Pixabay)

betegségek megelőzése | kirándulás | egészséges életmód | utazás | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Itt az újabb járványhullám, ezért a maszk újbóli viselését javasolják Franciaországban

Egy népdal csendül fel az autó kerekei alatt ezen az új magyar úton

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram