Ennyivel kell többet fizetnünk most, ha belföldön vakációznánk

Januárban jelentősen javultak a turisztikai cégek várakozásai az egy évvel korábbihoz képest.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett felmérést, amely szerint a Turizmus Konjunktúra Index (tki) januárban plusz három ponton állt, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői enyhén javulónak érzékelik a helyzetüket. Az index értéke jelentősen, kilenc ponttal nőtt az év első hónapjában, ez pedig az index mérésének kezdete óta a második legnagyobb növekedés. Ez most jelentősen, huszonyegy ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.

 A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen nőtt az index (plusz nyolc pontra) , míg a vendéglátásban közepes mértékben (mínusz három pontra), az egyéb turisztikai szektorban pedig kis mértékben emelkedett (plusz öt pontra). A szálláshely-szolgáltatásban ezzel megközelítette a mindenkori legmagasabb értékét, míg a vendéglátásban a pozitív elmozdulás ellenére még mindig nem érte el a semleges szintet (nulla pontot), amely felett legutóbb még 2022. júniusban állt az index értéke.

A turisztikai cégek hatvanhárom százaléka a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt három hónapra, a költségnövekedés átlagosan huszonkét százalékot tett ki.

A cégek ötvenhat százaléka nyilatkozott a szolgáltatási árainak növekedéséről az említett időszakra, az áremelkedés átlagosan tizenegy százalékot tett ki.

Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló januárban kissé nyílt.

A következő három hónapra az előző év azonos időszakához képest a szállásadók ötvenhárom százaléka növekedést, tizenöt százaléka pedig visszaesést vár a vendégéjszakák számában, a többiek nem számítanak változásra. A vendéglátásban működők közel harmada vár vendégforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg huszonhét százalékuk visszaesést prognosztizál.

Nemrég azt is megtudtuk, hogy hogyan érdemes repülőjegyet és szállást foglalnunk, ha a legjobb árakra pályázunk.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

turizmus | turisztikai | cégek | szolgáltatók | árak

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, a magyarországi átlagbérekből mennyire lehet kifizetni egy albérletet: az eredmény elképesztően lesújtó

Elkerítik a díszes teret és pénzt szednek a turistáktól a magyarok egyik kedvenc úti célján

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom