Egy mediterrán országból érkeztek a legtöbben Magyarországra a téli szünetben

Nemrég írtunk arról, hogy sokan tartogatták az utazást a hűvösebb hónapokra, és ez a tendencia folytatódott a téli szünetben is.

A téli vakáció alatt hat százalékkal többen indultak pihenni, mint ilyenkor egy évvel korábban. A főváros után a Balaton, valamint a Mátra-Bükk térsége volt a legnépszerűbb úticél december 22. és január 7. között – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján Budapesten a külföldi vendégéjszakák tizenöt, míg a belföldi vendégéjszakák kilenc százalékkal emelkedtek. A szálláshelyeken csaknem tíz százalékkal több bevétel realizálódott országszerte az előző szünidőhöz képest, a vendéglátó üzletek bevétele pedig tizennyolc százalékkal nőtt.

Az előzetes várakozásokhoz képest erősebb volt a szálláshelyek forgalma 2023 utolsó napjaiban, és a trend folytatódott az újév első hetében is. A téli szünetben 622 ezer vendég közel 1,6 millió éjszakára foglalt szállást országszerte. A külföldi vendégéjek száma tizenegy százalékkal nőtt ebben az időszakban, 43 ezerrel érkeztek többen az országhatáron túlról a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Az olasz és német turisták voltak többségben a téli szünet alatt, Olaszországból 87 ezer éjszakát foglaltak le Magyarországon, míg Németországból 67 ezer vendégéjszakát rögzítettek.

 

Országos viszonylatban számottevő volt még a románok, az osztrákok és a britek száma is.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a leggyakrabban párban utaztak a vendégek, több mint 160 ezer 2 fős foglalással. A párok mellett a családok is szívesen útnak indultak, a vendégek tizennégy százaléka volt 18 évnél fiatalabb.

A látogatók a szállodákat részesítették előnyben: a hazai és külföldi vendégek több mint hatvan százaléka választotta a hoteleket a téli szünetben.

Budapest után a legkeresettebb úti cél a Balaton volt, itt 77 ezer vendég mintegy 205 ezer éjszakát töltött el. A Mátra-Bükk térséget pedig - ahol az ország legmagasabb pontját, a Kékestetőt és hazánk legszínvonalasabb sípályáját, a Mátraszentistváni Síparkot találjuk - több mint 50 ezren látogatták meg, és 120 ezer vendégéjszakát rögzítettek a szálláshelyek.

Szintén sokan, 26 ezren utaztak Debrecen és térségébe, ahol 75 ezer vendégéjszakát töltöttek az utazók. A téli szünet alatt is népszerű úti célnak számítottak a fürdővárosok. Közülük Hévízt keresték fel a legtöbben, azonban Hajdúszoboszlót és Zalakarost is sokan választották.

A belföldi vendégektől érkező bevételek tizennégy, a külföldiektől származó bevételek pedig hat százalékkal nőttek a tavalyi adatokhoz képest és megközelítették a 43 milliárd forintot. A NAV online kassza rendszerének adatai alapján a hazai vendéglátóhelyek 69,2 milliárd forintnyi bevételt könyveltek el a téli szünetben, ami tizennyolc százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti téli vakáció alatt.

Közben azt is megtudtuk, hogy mennyivel kellett többet fizetnünk itthon egy átlagos szobafoglalásért tavaly, ha pedig már unjuk a telet, ezeken az úti célokon tankolhatunk fel egy kis napsütést.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

tél | téli szünet | belföldi | ünnepek | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom