Close
Kiderült, hová utazik idén a magyar

Kiderült, hová utazik idén a magyar

Az Y generációnál az ár dönt, a harmincasok vágynak leginkább nyugalomra – mutatják a Kiwi.com reprezentatív felmérésének adatai, amely a magyarok 2022-es utazási céljait, motivációit vizsgálta. Honfitársaink nyolcvanhat százaléka tervez idén utazást, jellemzően Európában barangolunk. A többség (ötvenkilenc százalék) ugyanannyi pénzt fordít idén utazásra, mint a koronavírusjárvány előtt, ennek ellenére az ár a második legmeghatározóbb szempont abban, hogy hová utazunk; a COVID-helyzet és az elérhető biztonságos úti célok összességében a válaszadók közel negyedénél befolyásoló tényezők.

A vezető utazási technológiai vállalat, a cseh Kiwi.com arra volt kíváncsi, hogy a magyarok hogyan utaznak idén, mik a terveik, mi alapján választanak úti célt, és hogy milyen típusú utazásokat részesítenek előnyben.

A magyarok nyolcvanhat százaléka a tervez utazást idén: háromtizedük országhatáron belül marad, ötvenhét százalékuk Európát fedezi fel, és akadnak olyanok is (tizenhárom százalék), akik másik kontinensre látogatnak.

A válaszadók többségének (ötvenkilenc százalék) ugyanannyi az utazásra szánt költségvetése, mint a világjárványt megelőzően, közel harmaduk kevesebb, míg kb. minden tizedik ember több pénzből tervezi meg a kikapcsolódását.

A kíváncsiság után az ár dönt

Az ár fontos szerepet tölt be, de azért még győznek a vágyak, amikor úti célt választunk – mutatják a Kiwi.com reprezentatív felmérésének adatai. Arra a kérdésre, hogy mi befolyásolja leginkább a döntésünket, hogy legközelebb hová utazunk, a legtöbben (tízből négyen) azt válaszolták, hogy

olyan helyeket választanak, amelyeket szeretnének megnézni.

A fontossági sorban ezt követi a költségvetés, amelyet a válaszadók huszonkét százaléka jelölt meg. Összességében a koronavírusjárvány a válaszadók közel negyedének (huszonnégy százalék) van hatással a döntésére: tizenöt százalékuk kimondottan a COVID-helyzettől függően dönt, míg kilenc százalék kizárólag az elérhető biztonságos úti célok között keresgél.

Körülbelül minden tizedik válaszadót nem kimondottan a helyszín, hanem az utazás időpontja motiválja, így pl. a szünidőre, ünnepekre, hosszúhétvégékre fókuszál. Elenyésző arányban ugyan, de akadnak olyanok is, akiknek

az időjárás a leginkább befolyásoló tényező a következő úti cél kiválasztásánál.

Utazni biztonságos

A többség biztonságosnak tartja az utazást, csak pusztán a válaszadók negyede aggódik a koronavírus miatt. Harmaduk egy hirtelen lezárástól tart leginkább, körülbelül minden negyedik embert foglalkoztatnak a váratlan pluszköltségek, az esetleges járattörlések pedig minden huszadik válaszadónak okoznak fejtörést.

A férfiakat inkább motiválják a vágyaik

A kutatás rákérdezett arra is, hogy általánosságban mi a fontosabb: a kiválasztott úti cél vagy a költségvetés. Összességében itt is nyert a választott úti cél a költségektől függetlenül (ötvenkét százalék), de csak egy hajszálnyival előzte meg az árat (negyvennyolc százalék). A férfiak ötvenhárom százaléka ragaszkodik az úti céljához az ártól függetlenül, a nők körében pedig fele-fele arányban oszlik meg a jobb ár és az érdeklődés.

Generációkat tekintve az Y generációnál jelentősen elgörbül a mérleg nyelve a jobb ár felé: a 26 és 42 év közöttiek ötvenhat százalékánál a jobb ár a dönti el, hogy hová utaznak, és csak negyvennégy százalékuk megy ártól függetlenül az áhított úti céljára.

Egy észak-amerikai út a legtöbb magyar álma

És ha már álomutazások: a Kiwi.com rákérdezett arra is, hogyha bárhová mehetnének, és szeretnének is utazni, akkor a világ melyik távoli részét keresnék fel a magyarok. A listát magasan Észak-Amerika vezeti, az USA-ba és Kanadába utazna a válaszadók harmincnyolc százaléka, ezt követi Ausztrália és Új-Zéland (huszonkét százalék), majd Ázsia (tizenhét százalék).

Közép-és Dél-Amerikába vágyik a megkérdezettek tizenkét százaléka, hat százaléka az arab világot keresné fel, és akadnak olyanok is (három százalék), akik

az Északi- vagy Déli-sarkot fedeznék fel.

Pihenés vagy kaland? – leginkább a harmincasok vágynak a nyugalomra

A pihenést, wellnesst részesíti előnyben a magyarok nagyobb része (ötvenhét százalék), kalandokat, felfedezéseket pedig a válaszadók negyvenhárom százaléka keres az utazásai során.

Korosztályokat tekintve kiemelkednek a harmincasok: ebben a korosztályban pusztán a válaszadók harmincöt százaléka vágyik kalandra, amikor utazást tervez. Őket követik az ötvenesek (harminckilenc százalék), majd a negyvenesek (negyvenkét százalék), a harminc év alattiaknál pedig fordul a kocka: ők inkább a kalandokra vágynak, amikor utaznak.

kutatás | európai utazás | utazás | kiwi | felmérés

FOLYTASD EZZEL

Negyedmillió forinttal többe kerül egy nyaralás a magyarok egyik kedvenc célpontján

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram