UV ábécé, avagy mire figyeljünk a pokoli hőségben?

Ha sosem vetted a fáradságot kideríteni, mi az az UV, és egyáltalán miért olyan szörnyű, akkor itt egy egyperces gyorstalpaló, bónuszként pedig tanácsok a hőség túléléséhez.

Vágjunk mindjárt a közepébe: a nyárról, meg a hőségről szól most minden, masíroz felfelé a hőmérő higanyszála, a periférikus látásunkkal észleljük az időjós oldalak kis figyelmeztető ikonjait: UV! Jöjjön, aminek jönnie kell, az egyperces sugárzástan.

  • UV-A: a látható fényhez legközelebb eső, leggyakoribb kisenergiájú tartomány, amely a legkevésbé veszélyes az egészségre. Jótékonyan hat a szervezetre, segíti a csontképződést és a barnulást, a hiánya ellenben angolkórt okoz.
  • UV-B: nagy energiájú, az egészségre ártalmas, veszélyes sugárzás. Normális körülmények közt elnyeli a Föld ózonrétege. Ha nagy mennyiségben éri az emberi testet, rákos elváltozásokat okozhat a bőrön, károsítja a szemet, gyengíti az immunrendszert.
  • UV-C: a legerősebb, legártalmasabb, legveszélyesebb sugárzás, de az ózonréteg egyelőre teljesen kiszűri.

Az UV-index a sugárzás erősségét mutatja:

  • 0-2: gyenge
  • 3-5: mérsékelt
  • 6-7: erős
  • 8-10: nagyon erős
  • 11+: extrém sugárzás

Arról naponta hallunk, hogy miként védekezzünk ellene, viszont naponta látjuk, hogy mégsem hallunk eleget. Szóval nem lehet elégszer hallani, tehát:

A nagy hőségtől a szervezetünkben különféle rendellenességek léphetnek fel, a jellemző tünetek a fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés. Hogy ne juss el idáig...

...csináld:

  • Igyál sok folyadékot, hogy erőteljesebben izzadj, hűtsd a szervezetedet.
  • Pótold az izzadás miatti sóveszteséget, és fogyassz könnyű ételeket.
  • Maradj az árnyékban.

...ne csináld:

  • Ne most akarj élsportolót faragni magadból, ne erőltesd meg magadat.
  • Ne igyál alkoholt. Az alkohol lassítja a keringést, dehidratál, növeli a sóveszteséget.
  • A zsíros ételek nehezítik az emésztést, fokozzák a hőérzetet. Már ha megeszed azokat. Ne edd meg.

(Forrás: MTI, borítókép: Unsplash)

UV-sugárzás | nyár | napsütés | hőség | kánikula

FOLYTASD EZZEL

Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A csendes luxus titka: ismerd meg a Falconerit!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom