Ha sosem vetted a fáradságot kideríteni, mi az az UV, és egyáltalán miért olyan szörnyű, akkor itt egy egyperces gyorstalpaló, bónuszként pedig tanácsok a hőség túléléséhez.
Vágjunk mindjárt a közepébe: a nyárról, meg a hőségről szól most minden, masíroz felfelé a hőmérő higanyszála, a periférikus látásunkkal észleljük az időjós oldalak kis figyelmeztető ikonjait: UV! Jöjjön, aminek jönnie kell, az egyperces sugárzástan.
- UV-A: a látható fényhez legközelebb eső, leggyakoribb kisenergiájú tartomány, amely a legkevésbé veszélyes az egészségre. Jótékonyan hat a szervezetre, segíti a csontképződést és a barnulást, a hiánya ellenben angolkórt okoz.
- UV-B: nagy energiájú, az egészségre ártalmas, veszélyes sugárzás. Normális körülmények közt elnyeli a Föld ózonrétege. Ha nagy mennyiségben éri az emberi testet, rákos elváltozásokat okozhat a bőrön, károsítja a szemet, gyengíti az immunrendszert.
- UV-C: a legerősebb, legártalmasabb, legveszélyesebb sugárzás, de az ózonréteg egyelőre teljesen kiszűri.
Az UV-index a sugárzás erősségét mutatja:
- 0-2: gyenge
- 3-5: mérsékelt
- 6-7: erős
- 8-10: nagyon erős
- 11+: extrém sugárzás
Arról naponta hallunk, hogy miként védekezzünk ellene, viszont naponta látjuk, hogy mégsem hallunk eleget. Szóval nem lehet elégszer hallani, tehát:
A nagy hőségtől a szervezetünkben különféle rendellenességek léphetnek fel, a jellemző tünetek a fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés. Hogy ne juss el idáig...
...csináld:
- Igyál sok folyadékot, hogy erőteljesebben izzadj, hűtsd a szervezetedet.
- Pótold az izzadás miatti sóveszteséget, és fogyassz könnyű ételeket.
- Maradj az árnyékban.
...ne csináld:
- Ne most akarj élsportolót faragni magadból, ne erőltesd meg magadat.
- Ne igyál alkoholt. Az alkohol lassítja a keringést, dehidratál, növeli a sóveszteséget.
- A zsíros ételek nehezítik az emésztést, fokozzák a hőérzetet. Már ha megeszed azokat. Ne edd meg.
(Forrás: MTI, borítókép: Unsplash)
napsütés | nyár | kánikula | hőség | UV-sugárzás
Luxus ízek, felejthetetlen pillanatok – Így válassz tökéletes szeszes italt karácsonyra
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!