Close
Hol lehet még vadkempingezni Európában?

Hol lehet még vadkempingezni Európában?

Miközben Európa egy része tiltja a szabadon táborozást, Magyarország mellett néhány másik országban is felverhetjük a sátrat egy szimpatikus helyen bizonyos szabályok betartás mellett.

Svédországban és Norvégiában még bátorítják is a vadkempingezést egy középkori joggyakorlatban gyökerező törvény alapján, amely szerint mindenkinek joga van hozzáférni a természethez. Míg Norvégiában két napig lehet táborozni engedély nélkül, kivéve lakóautóval, addig Svédországban akkor kell a földtulajdonos engedélyét kérni, ha kettőnél több sátrat szeretnénk felverni.

Skóciában a legtöbb le nem zárt területen lehet táborozni, de akadnak kivételek, például a Loch Lomond és a Trossachs Nemzeti Park. Ugyanakkor a hatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy ahol lehet, inkább kempingtűzhelyen, ne tábortűzön főzzünk.

Észtország, Lettország és Litvánia szintén liberális kempingezési szabályokkal rendelkezik, de ez országonként kissé eltérő.

A vadkempingezés széles körben engedélyezett, kivéve a védett területeken, például a nemzeti parkokban és strandokon, a magánterületen való táborozáshoz pedig engedélyt kell kérni a földtulajdonostól. Ne táborozzunk városi területek közelében, és kerüljük a tűzrakást.

Egyes országokban részben engedélyezik vagy megtűrik a vadkempingezést,

például Franciaországban, ahol a lehetőség bizonyos területekre korlátozódik. A nemzeti parkokban például 19 és 9 óra között bivakozhatunk, ugyanakkor kerülnünk kell a strandokat és a minősített történelmi emlékek környékét, ahol akár 1500 eurós pénzbírsággal is sújthatják a rendelkezés megsértőit.

Spanyolország helyi és nem országos szabályok érvényesek, így sok területen tiltják a gyakorlatot, de Baszkföld, Katalónia, Madrid, Castilla y León és Castilla la Mancha egyes részein bátran sátrat verhetünk. Lengyelország nagy részén szintén nem vadkempingezhetünk, 2021 májusától azonban 425 erdőterületen engedték meg a táborverést.

A kempingezésnek persze nemcsak a nomád, hanem a luxusformái is hódítanak, folyamatosan újabb kreatív ötleteket létre hívva.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

kemping | Európa | vadkemping | legális | országok

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram