Close
Vámmentes arannyal csábítja vissza elmaradozó turistáit az ázsiai ország

Vámmentes arannyal csábítja vissza elmaradozó turistáit az ázsiai ország

Miután Bhután tavaly ősszel mintegy 77 ezer forintos fenntartható fejlődési díjat rótt ki a turistákra minden ott töltött éjszakára, kicsit megcsappant a látogatók száma. Valamit lépni kellett.

A kis himalájai országnak az az ötlete támadt, hogy vámmentes arannyal próbálja helyreállítani a vendégéjszakák számát. A turisták fejenként 20 grammot vihetnek magukkal a nemesfémből a februárban a király születésnapja és a bhutáni újév alkalmából kibocsátott aranyérmék formájában, amelyeket két duty free boltban lehet megvásárolni a fővárosban, Timpuban, és a határmenti Phuntsholingban.

Timpu

Bár aranyat elvileg bármelyik utazó vehet, az akció célközönségét a gazdag indiai turisták jelentik, mivel a Bhutánba látogató turisták nagy része indiai.

Bhutánban tíz gramm 24 karátos arany körülbelül 40 ezer rúpiába (174 ezer forintba) kerül, a szomszédos indiai Alipurduarban 55 ezer rúpiáért (239 ezer forintért) lehet hozzájutni. Jelenleg az aranyturizmus fellegvára Dubaj, ahol szintén kedvező áron és vámmentesen is hozzá lehet jutni a nemesfémhez.

Ékszerek a dubaji aranybazárban

Azonban, aki Bhutánban akar aranyat venni, annak be kell mutatnia egy igazolást arról, hogy legalább egy éjszakát eltöltött valamelyik, turisztikai minisztérium által hitelesített szállodában, valamint dollárban kell fizetni.

Az akció úgy tűnik, beválik, mert az egyik utazási iroda vezetője szerint mintegy tíz százalékkal nőtt az érdeklődés az utakra a bevezetése óta.

Ha elgondolkodtál, mi mindent lehet érdemes a duty free boltokban vásárolni, itt olvashatsz néhány hasznos tanácsot.

(Forrás: Telegraph India, TravelPulse, képek: Getty Images)

duty free | arany | turizmus | bhután | utazás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram