Close
Van egy világbajnokság, ahol mi kaptuk az aranyérmet, ráadásul egyből kettőt

Van egy világbajnokság, ahol mi kaptuk az aranyérmet, ráadásul egyből kettőt

És ez legalább akkora szó, mintha a futball VB-t nyertük volna meg. Talán itt az ideje belátni: aranylábú fiúk ide vagy oda, vannak dolgok, amikhez mi, magyarok sokkal jobban értünk. Kreinbacherék Somlón például a pezsgőkészítéshez.

Nem rég ugyanis kihirdették a legjelentősebb nemzetközi pezsgőverseny, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) idei díjazottjait. A somlói Kreinbacher Birtok korábbi sikerei még igazi meglepetést jelentettek, most már az okozta a katarzist, hogy két évjáratos magnum pezsgőjük aranyat, két további tradicionális pezsgőjük pedig ezüstérmet kapott.

Ez már csak azért is nagy elismerés, mert a CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) az egyetlen a rangos nemzetközi borversenyek között, ahol kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek, egyben a legnagyobb pezsgőverseny. Másrészt Kreinbacherék ezen kívül még egyetlen versenyen, a Decanter World Wine Awards-on indultak el, ahol szintén taroltak: a Prestige Brut pezsgő százból kilencvenhét pontot kapott.

De térjünk is vissza a mostani eredményre, a CSWWC-re, ahol a zsűri nem több száz borértőből, hanem néhány szaktekintélyekből áll, akik ötödik alkalommal díjaztak pezsgőket.

Összesen 18 ország szerepel arannyal az éremtáblázaton, köztük Magyarország. A somlói Kreinbacher Birtok két évjáratos magnum pezsgője kapta meg az elsimerést – a Prestige Brut 2013 Magnum és a Brut Classic 2015 Magnum, ami még nem kapható kereskedelmi forgalomban. A kistestvérek, azaz a normál, 0,75 literes palackban, tradícionálisan készített furmint és chardonnay alapú pezsgőik, a Prestige Brut és a Brut Classic egyaránt ezüstérmet kapott, ezzel eddigi legjobb eredményüket érték el a vb-n.

Magyar szakértő a zsűriben

Nagy meglepetést nem okoz, ha azt mondjuk, ezen a versenyen (is) a franciák a legsikeresebbek évről-évre. Mellettük az olasz, az ausztrál, az amerikai és a brit pezsgők a legeredményesebbek. A világverseny presztízsét mégis inkább az mutatja, hogy a legjelentősebb pezsgőpincészetek és champagne-házak vesznek részt rajta, a zsűri pedig neves specialistákból áll: Tom Stevenson mellett Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan értékelik a mezőnyt.

Balról jobbra: Márkus György, Várszegi György (borász), Szulló Szabina (séf), Prisztavok Zoltán (kereskedelmi- és marketingvezető)

És nem mellesleg Márkus György, a Champagne régió magyar szakértője, aki állandó tartalék zsűritagként vesz részt a munkában, idén pedig újra élesben pontozott, miután felkérték az egyik bíra helyettesítésére. A magyar szakértő már 2014 óta közösen kóstol a zsűrivel, Tom Stevenson „a világ egyik legjobb champagne kóstolójának” tartja.

Hogy zajlik az értékelés?

A pezsgőket 10 nap alatt, vakkóstolás után értékelték, származási helyük és stílusuk szerint csoportosítva. A versenyben kizárólag arany-, és ezüstérmeket hirdetnek, ráadásul a zsűritagok egyhangú döntése szükséges hozzá. 2018-ban összesen 116 aranyérem és 128 ezüst született.

De közülük is választanak abszolút világbajnokokat: október 24-én derül ki Londonban, hogy ki kapja a pezsgők Oscarját, a CSWWC világbajnoki és nemzeti trófeáit, azaz, melyik pezsgő az abszolút világelső és milyen champagne-házak, pincészetek készítették a legkiemelkedőbb tételeket. Annyi kiderült, hogy Kreinbacher pezsgő is szerepel a legjobb 6 között – szóval, van még miért izgulnunk.

Ez is érdekelhet:

 

(Fotók: Kreinbacher Birtok)

Essi Avellan | CSWWC | verseny | világbajnokság | kreinbacher

FOLYTASD EZZEL

Három, pillanatok alatt elkészülő, frissítő nyári desszert, amit csak imádni lehet

Öt olasz nyári saláta, ami tíz perc alatt elkészül

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom