Close
Súlyos milliárdokat fizetett ki valaki egy ritkán látható Van Gogh-képért

Súlyos milliárdokat fizetett ki valaki egy ritkán látható Van Gogh-képért

Sokkal többért kelt el, mint amennyire a szakértők számítottak.

A világhírű Sotheby’s aukciósház csütörtöki párizsi árverésén 16 millió euróért (majdnem hatmilliárd forintért) adták el Vincent van Gogh addig egy francia család magángyűjteményben pihenő alkotását. A montmartre-i utcaképet ábrázoló festményt a nagyközönség korábban még nem láthatta, mindössze az aukció előtt lehetett megnézni Amszterdamban, Párizsban és Hongkongban.

A Scene de rue a Montmartre című képet 1887 tavaszán festette Van Gogh. A kép egy férfit és egy nőt ábrázol, amint egy rozoga kerítés mellett sétálnak, a háttérben pedig a Moulin de la Galette szélmalom látható. A falusias hangulatú környék egyébként máig népszerű a turisták körében, bár napjainkban a környező utcák már nem hasonlítanak a festményen látottakra.

Van Gogh Montmartre-korszakából nagyon kevés festmény van magántulajdonban, a képek nagyrészét a világ legismertebb múzeumai őrzik.

Előzetesen a Sotheby’s szakértői nyolcmillió eurós (nagyjából hárommilliárd forintos) eladási árral számoltak, végül a duplájáért talált gazdára a Scene de rue a Montmartre.

Illatos kiállítás

Illatokkal párosítja a művészetet a hágai Mauritshuis múzeumban nyíló kiállítás, hogy a látogatók jobban megértsék a műveket, és elmerüljenek bennük.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

aukció | sotheby’s | vincent van gogh | párizs | festmény

FOLYTASD EZZEL

Többé nem büntetik a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztőit egy új irányelv értelmében

Tíz tipp, hogy túléld a karácsonyi őrületet

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram