Close
Soha nem látott Van Gogh-rajzot mutattak be Amszterdamban

Soha nem látott Van Gogh-rajzot mutattak be Amszterdamban

A Study for Worn Out című mű 1882 novemberében készült, és egy idős, férfi munkást ábrázol. A napokban mutatta be az amszterdami Van Gogh Múzeum, és már most  hatalmas iránta az érdeklődés.

A most nyilvánosság elé tárt alkotás sokak számára ismerős lehet, hiszen a mű vázlatként, egyfajta tanulmányként készült Van Gogh azonos című, szintén 1882-ben készült rajzához.

Különlegessége, hogy eddig senki sem tudott a létezéséről, az pedig, hogy a semmiből felbukkanjon egy alkotás a legendás művésztől, nagyon ritka.

A rajz egy ismeretlen holland gyűjtő tulajdonában van, aki felkérte a múzeumot, hogy hitelesítsék az alkotást, ezt követően pedig 2022 januárjáig lehetőséget biztosít annak bemutatására is.

A múzeum vezető kutatója szerint a papírlap sarkain látható sérülések tipikusnak mondhatók Van Gogh esetében, aki a lapjait mindig rajztáblához rögzítette. A múzeum szerint a most bemutatott vázlat kivételes betekintést nyújt a végső alkotás elkészülését megelőző munkafolyamatokba.

Van Gogh egyedülálló alkotásai gyakran kerülnek a figyelem középpontjába. Legutóbb a világhírű Sotheby’s aukciósház párizsi árverésén 16 millió euróért (majdnem hatmilliárd forintért) adták el a montmartre-i utcaképet ábrázoló festményét.

(Forrás: RobbReport, fotó: vangoghmuseum.nl)

rajz | művészet | amazterdam | van gogh gollkandia

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram