Close
Varázslatot teremt a Starbucks az egykori vulkán lejtőin

Varázslatot teremt a Starbucks az egykori vulkán lejtőin

Costa Ricán, egy látványos vulkán tövében valami varázslat zajlik, ami messze túlmutat a kávén.

A Starbucks első és egyetlen kávéfarmja, a Hacienda Alsacia található ott, hogy folyamatosan jó minőségű alapanyaggal lássa el a nemzetközi kávéláncot, valamint megélhetést és jövőt biztosítson a termelőknek.

Három évszázados múlt

Az arabica babot először az 1700-as években kezdtek el termeszteni Costa Ricán, hogy mára az ország gazdaságának kulcsfontosságú elemévé váljon. Ugyanakkor komoly problémákkal küzdenek az ágazatban dolgozók.

A kávélánc eltökélt volt abban, hogy jobban megértse a kistermelők kihívásait, napi szintű küzdelmeit. Éppen ezért 2013-ban úgy döntöttek, megvásárolják az első és máig is egyetlen kávéfarmjukat, a Costa Rica-i Hacienda Alsaciát.

Az ültetvény a Poás vulkán lejtőin, festői környezetben található, mintegy kétszáznegyven hektáron. Hét évvel ezelőtt a kávéfarm területe rendkívül rossz állapotban volt, az ott gazdálkodóknak pedig nem volt ahhoz elegendő forrásuk, hogy fejlesztésekbe kezdjenek.

A Starbucks azonban rendelkezett mindazzal, amire szükség volt ahhoz, hogy a terület újjászülethessen, és kiszámítható jövőt biztosítson az ott dolgozók számára

Felkarolták a helyi gazdákat

Beruházásokba kezdtek, és igazoltak egy olyan vezetőt is a gazdaság élére, aki szívügyeként tekint arra, hogy felkarolja a helyi gazdákat. 2017-ben a létrehozták a területen saját látogatóközpontjukat is, ahol be tudják mutatni a helyes ültetési módokat, a műtrágyázást, és azt is, hogy a hatékony gazdálkodáshoz milyen talajvizsgálatok elvégzésére van szükség.

Mindemellett a Hacienda Alsacia még ambiciózusabb terveket is dédelget: új arabica kávéfajtákat szeretnének kifejleszteni, amelyek rezisztensek olyan betegségekkel szemben, mint az utóbbi években jelentős károkat okozó kávérozsda, és olyan minőségű alapanyagokként jelenhetnek meg a piacon, amilyet a specialty kávé fogalma megkövetel.

Ez is érdekelhet:

(Forrás és fotók: starbuckscoffeefarm.com, stories.starbucks.com – Luanne Dietz) 

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom