Close
Varázslatot teremt a Starbucks az egykori vulkán lejtőin

Varázslatot teremt a Starbucks az egykori vulkán lejtőin

Costa Ricán, egy látványos vulkán tövében valami varázslat zajlik, ami messze túlmutat a kávén.

A Starbucks első és egyetlen kávéfarmja, a Hacienda Alsacia található ott, hogy folyamatosan jó minőségű alapanyaggal lássa el a nemzetközi kávéláncot, valamint megélhetést és jövőt biztosítson a termelőknek.

Három évszázados múlt

Az arabica babot először az 1700-as években kezdtek el termeszteni Costa Ricán, hogy mára az ország gazdaságának kulcsfontosságú elemévé váljon. Ugyanakkor komoly problémákkal küzdenek az ágazatban dolgozók.

A kávélánc eltökélt volt abban, hogy jobban megértse a kistermelők kihívásait, napi szintű küzdelmeit. Éppen ezért 2013-ban úgy döntöttek, megvásárolják az első és máig is egyetlen kávéfarmjukat, a Costa Rica-i Hacienda Alsaciát.

Az ültetvény a Poás vulkán lejtőin, festői környezetben található, mintegy kétszáznegyven hektáron. Hét évvel ezelőtt a kávéfarm területe rendkívül rossz állapotban volt, az ott gazdálkodóknak pedig nem volt ahhoz elegendő forrásuk, hogy fejlesztésekbe kezdjenek.

A Starbucks azonban rendelkezett mindazzal, amire szükség volt ahhoz, hogy a terület újjászülethessen, és kiszámítható jövőt biztosítson az ott dolgozók számára

Felkarolták a helyi gazdákat

Beruházásokba kezdtek, és igazoltak egy olyan vezetőt is a gazdaság élére, aki szívügyeként tekint arra, hogy felkarolja a helyi gazdákat. 2017-ben a létrehozták a területen saját látogatóközpontjukat is, ahol be tudják mutatni a helyes ültetési módokat, a műtrágyázást, és azt is, hogy a hatékony gazdálkodáshoz milyen talajvizsgálatok elvégzésére van szükség.

Mindemellett a Hacienda Alsacia még ambiciózusabb terveket is dédelget: új arabica kávéfajtákat szeretnének kifejleszteni, amelyek rezisztensek olyan betegségekkel szemben, mint az utóbbi években jelentős károkat okozó kávérozsda, és olyan minőségű alapanyagokként jelenhetnek meg a piacon, amilyet a specialty kávé fogalma megkövetel.

Ez is érdekelhet:

(Forrás és fotók: starbuckscoffeefarm.com, stories.starbucks.com – Luanne Dietz) 

Costa Rica | farm | arabica | kávé | ültetvény

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram