Costa Ricán, egy látványos vulkán tövében valami varázslat zajlik, ami messze túlmutat a kávén.
A Starbucks első és egyetlen kávéfarmja, a Hacienda Alsacia található ott, hogy folyamatosan jó minőségű alapanyaggal lássa el a nemzetközi kávéláncot, valamint megélhetést és jövőt biztosítson a termelőknek.
Három évszázados múlt
Az arabica babot először az 1700-as években kezdtek el termeszteni Costa Ricán, hogy mára az ország gazdaságának kulcsfontosságú elemévé váljon. Ugyanakkor komoly problémákkal küzdenek az ágazatban dolgozók.
A kávélánc eltökélt volt abban, hogy jobban megértse a kistermelők kihívásait, napi szintű küzdelmeit. Éppen ezért 2013-ban úgy döntöttek, megvásárolják az első és máig is egyetlen kávéfarmjukat, a Costa Rica-i Hacienda Alsaciát.
Az ültetvény a Poás vulkán lejtőin, festői környezetben található, mintegy kétszáznegyven hektáron. Hét évvel ezelőtt a kávéfarm területe rendkívül rossz állapotban volt, az ott gazdálkodóknak pedig nem volt ahhoz elegendő forrásuk, hogy fejlesztésekbe kezdjenek.
A Starbucks azonban rendelkezett mindazzal, amire szükség volt ahhoz, hogy a terület újjászülethessen, és kiszámítható jövőt biztosítson az ott dolgozók számára
Felkarolták a helyi gazdákat
Beruházásokba kezdtek, és igazoltak egy olyan vezetőt is a gazdaság élére, aki szívügyeként tekint arra, hogy felkarolja a helyi gazdákat. 2017-ben a létrehozták a területen saját látogatóközpontjukat is, ahol be tudják mutatni a helyes ültetési módokat, a műtrágyázást, és azt is, hogy a hatékony gazdálkodáshoz milyen talajvizsgálatok elvégzésére van szükség.
Mindemellett a Hacienda Alsacia még ambiciózusabb terveket is dédelget: új arabica kávéfajtákat szeretnének kifejleszteni, amelyek rezisztensek olyan betegségekkel szemben, mint az utóbbi években jelentős károkat okozó kávérozsda, és olyan minőségű alapanyagokként jelenhetnek meg a piacon, amilyet a specialty kávé fogalma megkövetel.
Ez is érdekelhet:
(Forrás és fotók: starbuckscoffeefarm.com, stories.starbucks.com – Luanne Dietz)
Costa Rica | farm | arabica | kávé | ültetvényVilágvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni
Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!