Ezzel a hétköznapi eszközzel lehetne felvenni a harcot a városi felmelegedés ellen

Egy friss tanulmány szerint a hideg festék segítségével akár 1,5 Celsius fokkal is hűvösebbnek érezhetik környezetüket a nagyvárosokban élők.

A városi felmelegedés egyre komolyabb problémát jelent a lakosság számára, egy kísérlet szerint azonban egy viszonylag egyszerű megoldás jelentős mértékben csökkentené a hőérzetet.

A Nanyang Technological University (NTU) kutatói a nap melegét visszaverő adalékanyagokat tartalmazó festékkel vonták be egy szingapúri ipari negyed tetőszerkezetét, falait és útburkolatait. A Sustainable Cities and Society folyóiratban márciusban megjelent tanulmányukban pedig

arra hívták fel a figyelmet, hogy az innovációjuk működik.

A kutatók két hónapon keresztül mérték a levegő mozgását, a tereptárgyak és a levegő hőmérsékletét , a páratartalmat és a sugárzást. Végül a kapott eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy az általuk kifejlesztett festékkel bevont területen akár harminc százalékkal is csökkent a felszabaduló hő.

Azaz a nap legmelegebb szakában két Celsius fokkal is hűvösebb volt, mint azokon a területeken, ahol nem használták a festéket.

A festék sikeresen tudta csökkenteni a felületi hőelnyelést és az emissziót is. A hűvös festékbevonatú tetők ötven százalékkal több napfényt vertek vissza, és ennek eredményeként akár negyven százalékkal kevesebb hőt nyeltek el a hagyományos tetőkhöz képest.

A gyalogosok is érezték a hőcsökkenést. A festékkel ellátott útburkolat körülbelül 1,5 C-kal hűvösebb volt.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

globális felmelegedés | felmelegedés | forróság | klímaváltozás | városi felmelegedés

FOLYTASD EZZEL

Ebben a hét budapesti kerületben már egymillió forintnál is több az ingatlanok négyzetméterára

Mától egy darabig nehézkes lesz a reptér környéki közlekedés, ezekre kell odafigyelni

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram