Close
Magasabb, mint az Eiffel-torony: világrekorder vasúti híd épült

Magasabb, mint az Eiffel-torony: világrekorder vasúti híd épült

Indiában épült fel a világ legmagasabb vasúti hídja, a Chenab, amely 359 méterrel magasodik a Chenab folyó fölé, így 35 méterrel magasabb az Eiffel-toronynál.

Az évtizedekig tartó építkezés után az 1315 méter hosszú híd, amely India első ferdekábeles hídja, 2023 december végén-2024 január elején nyílik meg egy szélesebb körű projekt részeként, amely a Kasmír-völgyet szeretné bekapcsolni a vasúti vérkeringésbe az Udhampur-Srinagar-Baramulla útvonallal.

Itt lesz majd az ország leghosszabb közlekedési alagútja is.

Az útvonal az ország északi részén található, és Pakisztánnal szüntelen viták tárgyát képező Dzsammu és Kasmír szövetségi területet köti össze India többi részével, és a remények szerint fellendíti a régió iparát és mezőgazdaságát.

Korábban az egyetlen ide vezető szárazföldi útvonal a háromszáz kilométeren kanyargó Srinagar-Dzsammu nemzeti autópálya volt, amelyet a tél egy részére le kellett zárni, és gyakoriak voltak rajta az autóbalesetek is.

Vannak hidak, amelyek önmagukban is kiemelkedő turisztikai attrakciók, nem csoda, hogy utazók tízezrei szeretnének évről évre átkelni rajtuk. Itt ezek közül válogattunk, itt pedig a világ első, szupergyorsvonatok közlekedésére tervezett függőhídjáról írtunk.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

a világ legmagasabb | vasúti híd | Chenab | kasmír | híd

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram