Close
Visszafordíthatatlan pusztítástól féltik az ikonikus olasz várost

Visszafordíthatatlan pusztítástól féltik az ikonikus olasz várost

Az Unesco jelentése szerint visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet Velence a túlzott idegenforgalom, a túl sok építkezés és az éghajlatváltozás hatására emelkedő tengerszint miatt.

Az ügynökség szeretné ösztönözni a város megőrzését, a velencei önkormányzat azt ígérte, gondosan tanulmányozza, és megvitatja a kormánnyal a javaslatot.

Az Unesco szerint az olasz hatóságoknak nincs stratégiai jövőképük, amellyel megoldhatnák Olaszország egyik legfestőibb városának problémáit. Velence egyik korábbi polgármestere viszont azzal vádolta az örökségvédelmi szervezetet, hogy az egyik legdrágább és leghaszontalanabb szerv a világon. Massimo Cacciari szerint az Unesco tudás nélkül ítélkezik, és olyan véleményeket hangoztat, amelyeket jobb figyelmen kívül hagyni.

Az Unesco már két éve is javasolta, hogy vegyék fel Velencét a veszélyeztetett örökségek listájára, de az utolsó pillanatban az olasz kormány elfogadott néhány sürgősségi intézkedést, ami miatt végül ez nem történt meg.

Az egyik ilyen intézkedés az volt, hogy megtiltották az óceánjárók közlekedését a San Marco csatornán, valamint ígéretet tettek arra, hogy kidolgozzák a város megőrzésének tervét, ez azonban eddig még nem valósult meg.

Velencét évente mintegy 28 millió turista keresi fel, ami az Unesco szerint egyre több városbővítési projekthez vezet, ami viszont szintén nem tesz jót a városnak. Úgy vélik, a magas épületek például negatív hatással vannak a városképre, és ezeket a központtól távol kellene elhelyezni.

Az Unesco világszerte 55 világörökségi helyszínt tart nyilván veszélyeztetettként, további 204-et pedig aktívan figyel a rájuk leselkedő veszélyek miatt. Az ausztráliai Nagy-korallzátony péládul szintén épphogy elkerülte az idei listázást, pedig az éghajlatváltozás és a vízszennyezés továbbra is komoly veszélyt jelent. A szervezet jövőre ismét felülvizsgálja korallzátony állapotát.

Ugyanakkor nem lehet azt mondani, hogy Velence semmit nem tesz a körülmények javításáért, nem akarják ugyanis, hogy a város és a lagúna csak a turisták számára éljen tovább

(Forrás: BBC, képek: Getty Images, Unsplash)

veszélyeztetett | világörökség | unesco | olaszország | velence

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram