Close
Éld meg úgy a velencei karnevált, mint a helyiek!

Éld meg úgy a velencei karnevált, mint a helyiek!

Minden évben színes maskarába öltözött tömegekkel telnek meg Velence utcái, hogy a város terei és csatornái a világ egyik legcsodálatosabb karneváljának színhelyévé válhassanak.

A karnevál idején a résztvevők pazar történelmi jelmezeben vonulnak fel, elképesztő mennyiségű édességet esznek, a járdákat pedig színes konfettiszőnyegek borítják. A kaotikusnak tűnő látvány valójában lehengerlő, izgalmas és élményekben gazdag.

Mi az a velencei karnevál?

A velencei karnevál gyökerei a 14. század végéig nyúlnak vissza – ez az időszak a féktelen hedonizmus korszaka volt a negyvennapos nagyböjt kezdete előtt.

A maszkok elrejtették a társadalmi rangot, szabaddá tették a mulatozást.

Érdekesség, hogy 1797 és 1979 között egyáltalán nem rendeztek karnevált, az esemény újjászületését az olasz kormány segítette elő, hogy újjáélesszék a város kulturális életét és történelmét.

A karnevál alig több, mint két hétig tart, február 4. és 21. között, azaz húshagyó kedden ér véget. Ez idő alatt többmillió turista özönlik Velencébe, hogy részese lehessen a színes forgatagnak.

Mit együnk a velencei karneválon?

A karnevál ideje alatt elképesztő mennyiségű cukros sütemény készül, a legevőben mindenhonnan a „frittelle” vagy „fritole” nevű roppanós külsejű, puha belsejű,

mazsolás fánk illata terjed, melyet tényleg lépten nyomon meg lehet kóstolni.

Érdemes tesztelni az egyik csokoládégyár pisztácia krémmel töltött változatát is, és nem szabad kihagyni a crostoli-t sem, amely leginkább a csörögefánkhoz hasonlítható.

Mit csináljunk a karneválon?

A karneválok látványos fényjátékai, zenei előadásai, csónakfelvonulásai többnyire ingyenesek és a város számos pontján várják az érdeklődőket. Február 11-én kezdődik a Festa delle Marie, a menyasszonyok felvonulása. Ezen az alkalmon tizenkét helyi nő történelmi jelmezben vonul fel a városban, hogy aztán az utolsó napon közülük válasszák ki a legszebbet.

Nem kell azonban a programot túlgondolni,

érdemes csak barangolni az utcákon, megcsodálni az ötletes és extravagáns jelmezeket, fotózkodni legszebbekkel, sőt, akár mi magunk is beöltözhetünk a helyi jelmezkölcsönzők segítségével, vagy egyszerűen elbújhatunk egy szuvenírboltban kapható maszk mögé.

A klasszikus maszkok közül a bauta az egész arcot fedi, a pestisdoktor ívelt csőrös álarcába pedig valaha gyógynövényeket tettek.

Mennyire mozgalmas a velencei karnevál?

Az amúgy is zsúfolt Velence a karnevál idején még zsúfoltabbá válik. Ráadásul idén három éves pandémiás szünetet követően rendezik meg a nagyszabású eseményt, amin a látogatók száma várhatóan az egekbe emelkedik. Ha pedig telítődtünk a tömegtől és a folyamatosan zajló eseményektől, érdemes vaporettóval átmenni egy csendesebb szigetre, Buranóra vagy Pellestrinára, ahol kisebb léptékű fesztiválokon vehetünk részt.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

velencei karnevál | karnevál | velence

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram