Éld meg úgy a velencei karnevált, mint a helyiek!

Minden évben színes maskarába öltözött tömegekkel telnek meg Velence utcái, hogy a város terei és csatornái a világ egyik legcsodálatosabb karneváljának színhelyévé válhassanak.

A karnevál idején a résztvevők pazar történelmi jelmezeben vonulnak fel, elképesztő mennyiségű édességet esznek, a járdákat pedig színes konfettiszőnyegek borítják. A kaotikusnak tűnő látvány valójában lehengerlő, izgalmas és élményekben gazdag.

Mi az a velencei karnevál?

A velencei karnevál gyökerei a 14. század végéig nyúlnak vissza – ez az időszak a féktelen hedonizmus korszaka volt a negyvennapos nagyböjt kezdete előtt.

A maszkok elrejtették a társadalmi rangot, szabaddá tették a mulatozást.

Érdekesség, hogy 1797 és 1979 között egyáltalán nem rendeztek karnevált, az esemény újjászületését az olasz kormány segítette elő, hogy újjáélesszék a város kulturális életét és történelmét.

A karnevál alig több, mint két hétig tart, február 4. és 21. között, azaz húshagyó kedden ér véget. Ez idő alatt többmillió turista özönlik Velencébe, hogy részese lehessen a színes forgatagnak.

Mit együnk a velencei karneválon?

A karnevál ideje alatt elképesztő mennyiségű cukros sütemény készül, a legevőben mindenhonnan a „frittelle” vagy „fritole” nevű roppanós külsejű, puha belsejű,

mazsolás fánk illata terjed, melyet tényleg lépten nyomon meg lehet kóstolni.

Érdemes tesztelni az egyik csokoládégyár pisztácia krémmel töltött változatát is, és nem szabad kihagyni a crostoli-t sem, amely leginkább a csörögefánkhoz hasonlítható.

Mit csináljunk a karneválon?

A karneválok látványos fényjátékai, zenei előadásai, csónakfelvonulásai többnyire ingyenesek és a város számos pontján várják az érdeklődőket. Február 11-én kezdődik a Festa delle Marie, a menyasszonyok felvonulása. Ezen az alkalmon tizenkét helyi nő történelmi jelmezben vonul fel a városban, hogy aztán az utolsó napon közülük válasszák ki a legszebbet.

Nem kell azonban a programot túlgondolni,

érdemes csak barangolni az utcákon, megcsodálni az ötletes és extravagáns jelmezeket, fotózkodni legszebbekkel, sőt, akár mi magunk is beöltözhetünk a helyi jelmezkölcsönzők segítségével, vagy egyszerűen elbújhatunk egy szuvenírboltban kapható maszk mögé.

A klasszikus maszkok közül a bauta az egész arcot fedi, a pestisdoktor ívelt csőrös álarcába pedig valaha gyógynövényeket tettek.

Mennyire mozgalmas a velencei karnevál?

Az amúgy is zsúfolt Velence a karnevál idején még zsúfoltabbá válik. Ráadásul idén három éves pandémiás szünetet követően rendezik meg a nagyszabású eseményt, amin a látogatók száma várhatóan az egekbe emelkedik. Ha pedig telítődtünk a tömegtől és a folyamatosan zajló eseményektől, érdemes vaporettóval átmenni egy csendesebb szigetre, Buranóra vagy Pellestrinára, ahol kisebb léptékű fesztiválokon vehetünk részt.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

velence | karnevál | velencei karnevál

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom