Close
Velencére figyel a világ, indul az építészeti biennálé

Velencére figyel a világ, indul az építészeti biennálé

Idén ismét megrendezik a világ egyik, ha nem a legnagyobb építészeti bonanzáját, a velencei építészeti biennálét. Az esemény május 26-tól tart nyitva egészen november 25-ig, de a Roadster már 24-én a helyszínen lesz, hogy a világ építészeti és kulturális elitjével együtt részt vegyen a megnyitó előtti programokon és a hozzájuk kapcsolódó eseményeken, partikon.

Az idei seregszemle szlogenje a Freespace, azaz szabad tér, amelyet az esemény kurátorai, Yvonne Farrell és Shelley McNamara hirdettek meg még 2017 júniusában. A résztvevőket arra kérték, hogy mutassák be a maguk szabadságterét, valamint közösségi épületek, műemlékek, közterek újrahasznosítására vagy újrafelfedezésére irányuló projektek létrehozását szorgalmazták.

A velencei Giardiniben és Arsenale-ban megrendezett eseményen 71 résztvevő jelenik meg, köztük Magyarország is, amely a Szabadság híd – Új horizontok a városban című projekttel képviseleti magát.

„2016 nyarán a főváros a környék infrastrukturális fejlesztése miatt lezárta a Szabadság hidat. Az ideiglenesen elzárt hídon hamar megjelentek a városlakók és az átalakulás látványos volt: megszűnt az autóforgalom, a híd megtelt élettel. A „hídfoglalók” – többségében az Y generáció tagjai – kölcsönös megegyezés alapján szabadon és kreatívan kezdték el használni a historikus teret és újrafogalmazták város és szabadság, formális és informális térhasználat, köz- és magánterek viszonyát.”

A Kultúrgorilla és a Studio Nomad kiállítása a Szabadság híd ideológiamentes térfoglalásából kiindulva meghatározó urbanisztikai kérdéseket vet föl. Mit jelent a szabad köztér? Hogyan működik egy híd, mint a szabadság médiuma? Hogyan inspirálja a spontán köztérfoglalás a várostervezőket és ez építészeket?

Előzetes vélemények szerint a biennálé egyik legnagyobb durranása a briteké lehet, akik egy nyolc tonnás épületet, a hírhedt kelet-londoni Robin Hood Gardens darabját vitték el Velencébe. Az ikonikus épület volt az egyetlen olyan lakóház, amely a brutalista építészet talán két legnagyobb alkotója, Alison és Peter Smithson nevéhez fűződik.

Minden bizonnyal érdekes lesz még az ausztrálok „Repair” című kiállítása, és a Vatikán (!) debütáló szereplése is, akik többek között Norman Foster fakápolnájával szeretnék megragadni a látogatók figyelmét.

A következő néhány napban érdemes lesz az újdonságokért figyelemmel követni a Roadster Instagram feedjét.

Ez is érdekelhet:

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom