Close
Összebújhatunk majd a csillagok alatt ebben a naprendszert idéző norvég planetáriumban

Összebújhatunk majd a csillagok alatt ebben a naprendszert idéző norvég planetáriumban

Határ a csillagos ég! Még két évet várni kell, hogy átadják Norvégia és talán az egész Föld talán leglátványosabb planetáriumát, amelyben még aludni is lehet majd.

Az Oslótól negyvenöt kilométerre, északra fekvő Harestua sűrű erdejében, egy Lunner nevű település közelében tervezett új planetáriumot és látogatóközpontot az ismert norvég építésziroda, a Snøhetta. Norvégia legnagyobb csillagászati létesítménye lesz ez, amely csúcsminőségű felszereléseivel rántja majd be az arra fogékonyakat.

A tervek szerint az ezerötszáz négyzetméteres, háromszintes, földbe süllyesztett planetárium köré hét, kisbolygóra emlékeztető, egyedi dizájnú csillagközi kabint szórnak szét, imitálva a bolygók Nap körüli keringését.

Tudományos tevékenységekben merülhetnek el itt a látogatók a csillagászattól a napkutatásig.

Az aranyozott gömböt formázó épületben többet megtudhatnak olyan természeti jelenségekről, mint az ott elég gyakran felbukkanó sarki fény, valamint ha végleg elkészül, meteortevékenységekkel, földrengésekkel és gázokkal kapcsolatos megfigyeléseket végezhetnek benne a szakemberek.

Egyszerre százan élvezhetik ülve a kupola alatti csillagvilágot, a látogatóközpontban pedig egy étteremben és egy kávézóban lehet megvitatni az univerzum legnagyobb kérdéseit.

A vállalkozó kedvűek a hét kis kabin egyikében az éjszakát is eltölthetik – közülük a legnagyobb befogadóképességűben akár harmincketten is összebújhatnak a csillagok alatt, míg a legkisebb csupán két embernek nyújt menedéket.

Ha minden jól megy, az előadások és szemináriumok megrendezésére alkalmas, összesen száztizennyolc férőhelyes nemzetközi tudásközpontot 2020-ban adják át a nagyközönségnek.

Ez is érdekelhet:


(Fotók: snohetta.com)

napkutatás | csillagvizsgáló | világűr | csillagászat | planetárium

FOLYTASD EZZEL

Mangó és beton ennyire még nem állt jól egymásnak mint ebben az indiai házban

Ez a magánrepülő fényűzőbb, mint egy ötcsillagos szálloda

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom