Close
Norvégiáig kell utaznunk, ha ki akarjuk próbálni a világ legszebb vécéjét

Norvégiáig kell utaznunk, ha ki akarjuk próbálni a világ legszebb vécéjét

Nyílt óceánra néző terasz, szerencsés esetben a sarki fény lélegzetelállító látványa, színesre mázolt és fűtött székek. A leírás nem egy norvégiai penthouse-t rejt, hanem egy mindenki számára látogatható nyilvános vécét.

Helgelandskysten egy turisták által gyakran felkeresett hely a norvégiai Norland megye déli részén. Téli időszakban tobzódnak arrafelé a sarki fény vadászai, ugyanis az országban nem nagyon találunk ennél tökéletesebb területet a csodás jelenség megfigyelésére.

Már nem csupán az egyedülálló panoráma miatt kanyarodhatnak arrafelé az autósok, és egészen biztosan nem csak akkor állnak majd meg, ha a természet sürgős dologra szólítja őket.

Az ok egy igen mutatósra sikeredett, betonalapokra felhúzott dizájnos mellékhelyiség, melyet hatalmas üvegablakok formáznak, és különösen sötétedést követően ragyogja majd be a környéket, amint felkapcsolják a fényeit.

A világító árnyékszék köré egy mesés kilátást biztosító látványteraszt, egy parkolót és egy emlékművet is építettek. Utóbbi a második világháborúban elsüllyedt Uredd tengeralattjárónak állít örök emléket (a katasztrófában negyvenkét élet veszett oda). A hely keresztelője is innen ered: Uredplassen, ami norvégul nagyjából annyit jelent, hogy “félelmetes hely”.

A lépcsős látványterasz a távoli fjordokat engedi láttatni, mint ahogy a hatalmas óceánban és a messzeségben feltűnő hegycsúcsokban is lehet gyönyörködni, sőt, tiszta időben akár Lofotenig is ellátni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: nyttrom.no, Steniar Skaar)

Close