Hihetetlenül pörög a vidéki turizmus, már elérte a járvány előtti szintet

Hoppá!

Októberben elérte a járvány előtti szintet a vidéki turizmus: az év tizedik hónapjában 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek Magyarországon, 62 százalékkal többet, mint egy éve, és 2019-hez képest is mindössze 15 százalék az elmaradás.

Októberben 1,1 millió vendég volt a szálláshelyeken, 340 ezer külföldi, közel 740 ezer belföldi – közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szombaton közétett podcastjáben. A belföldi vendégéjszakák száma tizenhat százalékkal nőtt egy év alatt, és meghaladta a 2019-est is. A külföldi vendégek egymillió vendégéjszakája a tavalyi négyszerese, de negyvenkét százalékkal elmarad a 2019-es eredménytől.

A vendégek fele hotelekben, közel harminc százaléka magán- és más szálláshelyen pihent októberben. A kihasználtság a négycsillagos hotelekben volt a legmagasabb, ötvennégy százalék.

A legkedveltebb turisztikai térségek sorrendjéről Guller Zoltán elmondta: alapjaiban változatlan,

továbbra is a Balaton a legnépszerűbb, ahol 430 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ezt a Mátra-Bükk térsége követi 240 ezerrel, Budapest és környéke pedig a harmadik legnépszerűbb célpont.

Az összesített vendégéjszakaszám a Bük-Sárvár térségben emelkedett a legjobban, a tavalyihoz képest több mint duplájára, és hetvenszázalékos a növekedés a Sopron-Fertő térségben tavaly októberhez viszonyítva.

Guller Zoltán úgy fogalmazott: októberben „vidéken a járvány előtti szint visszaépült”. A belföldi forgalomnak köszönhetően kétmillió vendégéjszakát regisztráltak a fővároson kívüli szálláshelyek, ami harmincöt százalékkal magasabb az egy évvel korábbi adathoz képest, de a 2019-es rekordévhez képest is kétszázalékos növekedés.

A magyarok 1,6 millió vendégéjszakát töltöttek el vidéki szálláshelyen, ez 2019-ben 1,4 millió volt, és a 2019-es rekordévhez képest is 13 százalékkal többen pihentek most októberben a vidéki Magyarországon. Vidékre egyébként 83 százalékban magyarok, 17-ban külföldiek utaztak.

(Forrás: MTI, HVG, fotók: Getty Images)

Mátra | magyar | vidék | budapest | belföld

FOLYTASD EZZEL

Van egy lélegzetelállító esőerdő Európában, ami Magyarországtól sincs messze

Hitetlenkedve nézzük, hogyan takarítják ki a tokiói metrót kétszer egy hónapban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom