Ilyen egy viking kocsma Melbourne szívében, Odinnal, birkabőrrel, betonnal és acéllal

Eredeti izlandi birkabőr, nyers beton, acél és fa, fent vendéglő, lent kocsma, és mindenhol viking relikviák. Ilyen egy nagy adag Ausztráliába importált Észak.

Nyers beton, sötét tónusok, vaslánc, helyenként fehérített fával oldva, belsőségesebb terekkel, két szinten – ez egy Mjolner kocsma Melbourne kellős közepén. Pontosabban alul kocsma, felül étterem, de mindvégig az északi dizájn jegyében.

Étterem és kocsma – adta magát az ötlet, hogy a tereket a viking kultúra két meghatározó eleme – a lakoma és az ivás – köré tervezzék.

Sydneyben már működött egy Mjolner, amit tanulmányozott persze a Studio Y, de a melbourne-i egységnek saját arculatot tervezett. Amint átjut a vendég a hatalmas, kézzel faragott faajtón, egy viking hajó árnyékában eldöntheti, hogy lefelé vagy felfelé indul el.

Nyers beton és bőr, szabadon hagyott téglák, fehérített fa és világos festések – mintha egy csata után ülnél lakomát. És bekerült egy sereg viking motívum is, de szerencsére nem tolakodó módon:

a mennyezettől a padlóig lógó térelválasztó lánc egyik oldalról nézve Odin motívumot rajzol ki; a falakon pajzsok, díszkürt, viking kések, a szalvétában rúnaírásos Mjolner felirat.

A jókora húsfeldolgozó részbe múzeumi minőségű harci tárgyak kerültek, köztük egy húszezer dolláros kard. A berendezés jól illik az ételekhez is.

  

Az alsó szint szintén sötét tónusú, mégis hangulatosabb, melegebb tér, ami mintegy a lakoma utáni ünnepélyességnek hódol. A térelválasztók nyersacélból kétszárnyú ajtók, a falakon préselt fapanelek, míg

a fülkék intimebb, nyugodtabb részek, fényűző kárpitokkal és egyenesen Izlandról importált, birkabőrrel.

Megtartották az eredeti épületburkot, míg az új oszlopok és gerendák összekötik az újat a régivel. A rugalmasan alakítható zónák privát és nyilvános rendezvényekre is alkalmassá teszik a vendéglőt.

A Mjolner kilép abból, amit hagyományosan egy bárról gondolnánk, és egy múzeumi térrel elegyíti azt a kiállításszerűen megjelenő viking tárgyaknak köszönhetően. A munka finomhangolására jellemző, hogy a világításért két külön stúdió felelt: az Ambience Lighting mellett a speciális fényeket az Ilanel Design Studio tervezte meg.

(Forrás: Studio Y, fotó: Yaron Kanor)

melbourne | ausztrália | lista | viking | studio y

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom