Utazásaink során szívesen merülünk el az adott régió gasztronómiájában, de vannak olyanok is, akik kifejezetten egy-egy fogás miatt szelik át a fél világot. Igaz ez azokra a különleges, hihetetlenül fűszeres ételekre is, melyeknek párja nincs a földön.
Hirvya Mirchicha Thecha (India)
Az indiai Maharashtra államból származó hirvya mirchicha thecha egyfajta köret, ami fokhagymát, földimogyorót és zöld csilit tartalmaz. Tökéletesen illik sós főételek mellé.
Tortas Ahogadas (Mexikó)
A tortas ahogadas nem egy közönséges szendvics,
a helyiek nem véletlenül emlegetik fuldokló szendvics néven.
A sült húst kenyérbe töltik, majd szárított és friss csilipaprikából készült úgynevezett piros szósszal öntik nyakon.
Khao Pad Nam Prik Pao (Thaiföld)
Thaiföldön járva a fűszerek szerelmeseinek érdemes kipróbálniuk a khao pad nam prik paót, ami tulajdonképpen csilis pirított rizs. Van azonban egy titkos összetevője, méghozzá a Nam Prik Pao, azaz a
fűszeres thai csili paszta, ami gondoskodik arról, hogy lángra lobbantsa a szánkat.
Az étel, bár hihetetlenül csípős, édes elemei is vannak és tele van zöldséggel, tenger gyümölcseivel vagy hússal.
Csirke 65 (India)
A legenda szerint ehhez a tradicionális indiai étel elkészítéséhez pontosan hatvanöt fűszerre van szükség, a valóságban azonban a gyorsételként kínált fogásban a csirkeszárnyat fokhagymás, gyömbéres, csilis masszával vonják be, mielőtt olajban kisütnék.
Phaal Curry (Anglia)
A világ legcsípősebb curry-je Angliában, egész pontosan Kelet-Londonban, a Brick Lane-en készül és a csípősséget mérő úgynevezett Scoville-skálán az egymilliót is elérheti. Csak összehasonlításként, a habanero paprika Scoville-értéke háromszázötvenezer.
Igazán csípős ételeket otthon is készíthetünk. Ez a chili con carne például alig fél óra alatt az asztalra is kerül, ízvilágában pedig garantáltan nem okoz csalódást a fűszerek kedvelőinek.
(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!