Close
Magyar útvonal is felkerült a világ tíz legszebb road trip-je közé

Magyar útvonal is felkerült a világ tíz legszebb road trip-je közé

A rangsor felállításakor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az úthossz, a napfényes órák száma, a nemzeti parkok és egyéb turisztikai látványosságok közelsége.

Tavasztól őszig sokan ülnek be az autójukba, hogy felejthetetlen kalandra induljanak. A CarMats.co.uk a világ legikonikusabb autóútjait rangsorolta, hogy felállítsa toplistáját. Az elemzés során megvizsgálták az egyes úti célok nyári átlagos hőmérsékletét, az évi csapadék mennyiségét, a napsütéses órák számát, a fényszennyezés mértékét és a nemzeti parkokat.

Azt is figyelembe vették, hogy hány napig tart végighaladni az úton.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a világ legjobb útja az ausztráliai The Savannah Way, amely mentén tizenöt nemzeti park található, az átlagos nyári hőmérséklet 25 fok körül mozog és a háromezerhétszáz kilométeres úton akár egy egész hónapot is el lehet tölteni.

A lista második helyére az Egyesült Államok délnyugati részén található Grand Circle kerül, amely mesés völgyeken, kanyonokon és tíz nemzeti parkon visz keresztül. Az ezerötszáz kilométeres út várhatóan két-három hétig tart.

A világ leghíresebb autóútja, a Route 66 csak a harmadik helyen végzett.

A lista hetedik helyére a Duna menti autóút Szerbia, Magyarország, Szlovákia és Ausztriát érintő szakasza került.

Íme, a top tizes ranglista:

1. The Savannah Way, Ausztrália
2. The Grand Circle, Egyesült Államok
3. Route 66, Egyesült Államok
4. Atlasz-hegység, Marokkó
5. Szahara hurok, Marokkótól Mauritániáig
6. Marokkó tengerparti útja
7. The Carretera Austral, Chile
8. Duna-menti autóút, Szerbia, Magyarország, Szlovákia és Ausztria
9. Transz-Kalahári út, Botswana-Namíbia
10. Transpantaneira, Brazília

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

utazás | duna | autó | autóút

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram