Ez a világ tizenegy legszebb metróállomása

A tömegközlekedést használó lakosok már megszokták, hogy otthonuk környékén különleges metróállomásokon haladhatnak át. A turistáknak azonban ezek kihagyhatatlan látványosságok, amelyeket egy menetjegy áráért megtekinthetnek. És milyen jól teszik, hiszen van, amelyik díszes csillárokkal kápráztat, más pedig inkább hasonlít egy fényűző palotára, mintsem egy forgalmas közlekedési csomópontra.

Mutatjuk azokat, amelyek szerintünk a legszebbek.

Stockholm, Svédország

A stockholmi T-Centralen pályaudvar kék-fehér falfestményei dekoratív virágmotívumokat vonultatnak fel. A svéd főváros központi metróállomása Per Olof Ultvedt művész hatalmas festővásznává vált, de szinte mindegyik megálló egyedülálló látványosságnak számít. Nem véletlenül hívják a világ leghosszabb művészeti kiállításának. Minden állomásnak megvan a maga sajátos arca és színsémája, de közös mindegyikükben, hogy messziről kerülik a konvenciókat.

Szentpétervár, Oroszország

A szentpétervári metróállomások jelentős része mélyen a föld alatt fekszik, így több mozgólépcsőre is át kell szállni, hogy végül feltáruljanak gyönyörű titkai. Számos megálló kapott ugyanis a történelem folyamán pazar díszítést, de ezek közül is kiemelkedik az Avtovo. Az állomás mennyezetéről kristálycsillárok lógnak alá, a tartóoszlopokat káprázatos motívumok díszítik, és az egész olyan hatást kelt, minta egy cári palota báltermébe csöppent volna a látogató.

Dubaj, Egyesült Arab Emírségek

Egy olyan futurisztikus városban, mint Dubaj, minden időutazásnak is tűnhet. A metróaluljárók lejáratai is a sci-fi filmekben látható portálokra hasonlítanak, amelyek egy párhuzamos dimenzió csúcstechnológiás hangárba vezetnek. A város tömegközlekedési rendszerének föld alatti megállói mellett a föld felettiek is elképesztően látványosak, hiszen úgy közelítik meg a monumentális felhőkarcolókat, mint a Szárnyas fejvadász ikonikus jeleneteiben.

Szöul, Dél-Korea

Dubajhoz hasonlóan Szöul is a futurisztikus megoldásokra törekszik a tömegközlekedés terén. A Gangnam nevű állomásának lejárata feletti üvegtető pedig különösen látványosra sikerült, hiszen egyszerre elegáns, mégis funkcionális.

Tajpej, Tajvan

Tajvan fővárosában a Formosa Boulevard állomás egy színes, mesterséges erdő hatását kelti. A mennyezetek és a hatalmas oszlopok a természetből vett motívumokat vonultatják fel. A varázslatos oázis-hatás Takamacu Sin japán építész munkáját dicséri. A fejünk fölé pillantva megidézi a tüzet és a vizet, az erdőket, miközben a halak ábrázolása olyan élethűre sikerült, hogy könnyen azt hihetjük, a fejünk fölött úszkálnak.

Párizs, Franciaország

A párizsi metróhálózat nem éppen gazdag látványvilágáról híres, ott is lehet azonban igazi kuriózumokra bukkanni. A leglátványosabb megállók közé tartozik az Arts et Métiers. A peron környéke a tengeralattjárók belső tereit idézi meg hatalmas csavarjaival, fém borítású falaival és a mennyezetről leereszkedő nagy fogaskerekeivel. Úgy tudni, az egész állomás egyfajta metaforaként értelmezhető az emberiség tudáskeresésére.

Berlin, Németország

Berlin számos metróállomása csodálatos retróhangulatot áraszt. A városvezetés szándékosan döntött úgy, hogy megőrzik a régi idők esztétikáját az aluljárókban, hogy időkapszulaként őrizhessék a történelem egy-egy darabkáját.

Taskent, Üzbegisztán

Az üzbegisztáni Taskent metrója az Ezeregyéjszaka mesevilágát idézi meg. A Paxtakor állomáson csillogó oszlopok, látványos mozaikok és egyéb különleges részletek figyelhetők meg, amelyek akár egy tündérmese díszletei is lehetnének.

London, Anglia

A londoni metró minden állomásának megvan a maga története. A végtelennek tűnő alagúthálózatok, az alacsony mennyezetű vonatok olyan egyediek, hogy ezer közül is könnyedén felismerhetők. Érdekesség, hogy a londoni a világ legrégebbi metrórendszere, melynek legújabb vonala, a Northern Line meghosszabbítása a Battersea erőműig 2021 szeptemberében nyílt meg.

New York City, New York

A manhattani Grand Central Station nemcsak fontos metrócsomópont, de a Connecticut és New York állam észak felé haladó vonalai is ide futnak be. Az állomás olyan hatalmas, hogy több órát is el lehet ott tölteni. Legnagyobb látványossága egyértelműen az előcsarnoka, amelynek boltíves, kékeszöld mennyezetén a leghíresebb csillagképek rajzolódnak ki.

Nápoly, Olaszország

A nápolyi toledói pályaudvar mozgólépcsőjén lefelé haladva egyszerre érezhetjük azt, hogy a föld mélye helyett az égbe, vagy éppen a tenger fenekére tartunk. A mozaikdíszítés a Crater de Luz , vagyis a Fény krátere címet viseli, és Oscar Tusquets Blanca katalán művész készítette.

(Forrás: Architectural Diegest, fotók: Getty)

metró | dizájn | metroállomás | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom