Eddig még nem látott anyagokat feldolgozó kiállítás nyílt a ferihegyi repülőtérről

A közlekedési múzeum újabb virtuális kiállítással emlékezik meg a hetven éve átadott ferihegyi nemzetközi repülőtérről és a magyar repülés kezdeteiről.

A tárlaton feldolgozott fotóanyag bemutatja korai repülőtereinket, majd a beruházáshoz és működéshez kapcsolódó eredeti látványterveken, fotókon, tárgyakon és híradórészleteken keresztül megismerhetjük a legnagyobb repterünk kialakulását és további fejlődését is.

A májusi évforduló alkalmából megnyílt virtuális kiállítás egyben az első magyar repülőterek történetének feldolgozása is. A hőskorszak bemutatását követően részletesen vizsgálja a ferihegyi építkezés történetét, és bemutatja a hetven éve átadott terminál épületét.

A tárlat külön foglalkozik a nemzetközi repülőtér további fejlődésével, felvillantva a terület múltjának, jelenének képeit.

A korábban ilyen formában még fel nem dolgozott anyag széles kitekintést nyújt, hiszen a ferihegyi repülőtér története a magyar történelem viharos évtizedeinek története egyben. A közlekedési múzeum, együttműködésben a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal, a Főmtervvel és a Tomory Lajos Múzeummal különleges fotó- és dokumentumgyűjteményt állított össze, amelyből megismerhető a reptér múltja.

A virtuális tárlaton keresztül megtudható, milyen előzmények vezettek az építkezés megindulásához, milyen nehézségek kísérték a vállalkozás történetét. Az átadást követő, évtizedeken át tartó folyamatos fejlődés mérföldkövei szintén megjelennek a kiállításon, akárcsak a működő repülőtér hétköznapjainak, ünnepi eseményeinek és különleges vendégeinek képei. A közzétett anyag egyik különlegessége, hogy bemutatja a repülőtér 1947-ből származó épületmodelljét, amelyet egy korabeli kiállításra készítettek, és ma is a közlekedési múzeum tulajdona. Megjelennek azok a hosszú évekig a repülőtéren használt tárgyak is, amelyek a Budapest Airport felajánlásából a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe.

A tárlat bemutatja a repülőtér további dinamikus növekedését és bővülését, végül a jelen különleges hangulatú képeivel zárul.

Ez is érdekelhet:

Évek múlva lehet csak olyan utasforgalom Ferihegyen, mint a járvány előtt volt

Jelenleg mintegy húsz városba lehet utazni Ferihegyről.

(Forrás: MTI, fotók: Fortepan/Magyar Hírek Folyóirat, Uvaterv, Gyöngyi)

terminál | kiállítás | repülőtér | Virtuális | történet

FOLYTASD EZZEL

Exkluzív élmény vár a Bazilika lábánál – Megnyílt a The—Bar Giftshop Pop-up Store

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Különleges programok a Balatonnál decemberben! Kattints a részletekért!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom