Close
Eddig még nem látott anyagokat feldolgozó kiállítás nyílt a ferihegyi repülőtérről

Eddig még nem látott anyagokat feldolgozó kiállítás nyílt a ferihegyi repülőtérről

A közlekedési múzeum újabb virtuális kiállítással emlékezik meg a hetven éve átadott ferihegyi nemzetközi repülőtérről és a magyar repülés kezdeteiről.

A tárlaton feldolgozott fotóanyag bemutatja korai repülőtereinket, majd a beruházáshoz és működéshez kapcsolódó eredeti látványterveken, fotókon, tárgyakon és híradórészleteken keresztül megismerhetjük a legnagyobb repterünk kialakulását és további fejlődését is.

A májusi évforduló alkalmából megnyílt virtuális kiállítás egyben az első magyar repülőterek történetének feldolgozása is. A hőskorszak bemutatását követően részletesen vizsgálja a ferihegyi építkezés történetét, és bemutatja a hetven éve átadott terminál épületét.

A tárlat külön foglalkozik a nemzetközi repülőtér további fejlődésével, felvillantva a terület múltjának, jelenének képeit.

A korábban ilyen formában még fel nem dolgozott anyag széles kitekintést nyújt, hiszen a ferihegyi repülőtér története a magyar történelem viharos évtizedeinek története egyben. A közlekedési múzeum, együttműködésben a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal, a Főmtervvel és a Tomory Lajos Múzeummal különleges fotó- és dokumentumgyűjteményt állított össze, amelyből megismerhető a reptér múltja.

A virtuális tárlaton keresztül megtudható, milyen előzmények vezettek az építkezés megindulásához, milyen nehézségek kísérték a vállalkozás történetét. Az átadást követő, évtizedeken át tartó folyamatos fejlődés mérföldkövei szintén megjelennek a kiállításon, akárcsak a működő repülőtér hétköznapjainak, ünnepi eseményeinek és különleges vendégeinek képei. A közzétett anyag egyik különlegessége, hogy bemutatja a repülőtér 1947-ből származó épületmodelljét, amelyet egy korabeli kiállításra készítettek, és ma is a közlekedési múzeum tulajdona. Megjelennek azok a hosszú évekig a repülőtéren használt tárgyak is, amelyek a Budapest Airport felajánlásából a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe.

A tárlat bemutatja a repülőtér további dinamikus növekedését és bővülését, végül a jelen különleges hangulatú képeivel zárul.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotók: Fortepan/Magyar Hírek Folyóirat, Uvaterv, Gyöngyi)

budapest | tárlat | történelem | online | terminál

FOLYTASD EZZEL

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Hét program, amit látnod kell a Liszt Ünnepen

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom