Így viselheted Matisse-t

A VYF limitált selyemsál kapszula kollekciója az első magyarországi, Henri Matisse életművét bemutató kiállítás alkalmából készült a Szépművészeti Múzeummal kollaborációban.

Az együttműködés ötlete a francia festő és a VYF közös papírkivágási technikáján alapul: Matisse ezt autonóm médiumként ("ollóval rajzolás") alkalmazta utolsó és legáttörőbb munkái során, mégis egyben a VYF minták gyártási folyamatának kiindulópontja és elsődleges eszköze.

A három méretet és három különböző mintát felvonultató kollekció a művész visszatérő motívumaiból merít ihletet – pl. madarak, korallszerű növényi ornamentika, élénk aktok, bel- és kültéri elmélyülés.

Mindazonáltal rekontextualizált módon jelennek meg, megidézve a mindennapok élményeit, a már megszokott csipetnyi kelet-európai hangulattal fűszerezve.

A kollekció alapanyagai, illetve az anyagok festése az olaszországi Comóban, míg a tervezés és kivitelezés Budapesten készül.

Balázs Viola és Szécsi Tamás kapszula-kollekciójának kurátora Horváth Lili, akivel kollaborációban készültek a limitált, több méretben megvásárolható darabok, amelyek elérhetőek a www.vyf.hu oldalon, továbbá a Szépművészeti Múzeum boltjában.

A VYF selyemsál márkát 2014-ben alapította Szécsi Tamás és Balázs Viola. A limitált kollekciók minden darabja a legnagyobb odafigyeléssel készül, az alapanyag nyomás Comóban, míg a tervezés és kivitelezés Magyarországon történik. Régi és új, hagyomány és modernitás párosai találkoznak a selyem felületeket, amelyek mintáit gyermekkori emlékek, történetek inspiráltak. Ez a látszólagos paradoxon a termékeken is megmutatkozik: míg a nyomatok digitálisak, az eredeti minták nagyrészt kézzel készültek, kezdve a rajzoktól a papírkivágásokon át egészen a fotó realisztikus elemekig. Ennek a humoros és markáns egyensúlynak az ötvözete adja a márka identitását. A márka évek óta készít egyedi mintákkal nyomott sálakat különböző vállalkozások számára, a portfoliójukban megtalálhatóak éttermek, szállodaláncok, nagyvállalatok, akik a gyártott egyedi termékekkel igyekeznek erősíteni saját brand identitásukat vagy kedveskedni saját dolgozóiknak.

Korábban megírtuk, hogy nem kicsi nevekkel operál idén a Szépművészeti, most például a párizsi Pompidou-ból hoz el itthon eddig sohasem látott Matisse alkotásokat. Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból címmel látható átfogó, a francia festő életművét több mint 150 alkotáson keresztül bemutató kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

(Fotók: Hencz Péter, Mohai Balázs)

kortárs | kapszula | festészet | selyemsál | VYF

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom