Kézi szövésű faliképek, melyeket hegyek, vulkánok és óceánok inspiráltak — What the Rug

Mi történik, ha két, vizuális kultúrában (is) erős, kreatív hölgy elhatározza, hogy szeretne valami gyönyörűt és maradandót alkotni? Természetesen záros határidőn belül valóra váltják az álmokat. Bemutatkozik a What the Rug, Anna Katalin Lovrity és Glaser Eszter házibulit követő, spicces ötletéből kiforrott szőnyeg projektje.

– Az animációtól nem éppen egy lépés a szövés. Régóta dédelgettetek egy analóg, kétkezi projektet, vagy hirtelen felindulásból jött létre a What the Rug?

Anna Katalin Lovrity: – Nem egy logikus lépés az animációtól eljutni a szövésig, bár mint kiderült, nagyon hasonló hozzáállás kell mind a két műfajhoz: türelem, tervezés és precizitás. A What the Rug ötlete egy átmulatott házibuli után született meg, amikor már csak ketten maradtunk Eszterrel, és eléggé spicces állapotban elhatároztuk, hogy csinálunk valami gyönyörűt. Például kézzel szövött szőnyegeket. Ráadásul úgy, hogy egyikünk sem ült még szövőszéknél, legfeljebb gyerekkori kézműves táborban. Valószínűleg ezért is mertünk belevágni. Sokáig keresgéltünk, mire megtaláltuk azt az embert, aki valóra tudta váltani a víziónkat. Ő Csobán Erika. Én nem szövök, csak tervezem a mintákat. Sokat konzultáltunk a lehetőségekről, egyeztettük a fonalszíneket, míg végül el tudott indulni a munka.

Menet közben az is kiderült, hogy annak ellenére, hogy a mintáim szögletes elemekből állnak, sokkal komplexebb folyamat megszőni ezeket a formákat, mint bármilyen hagyományos mintát.

Az ötlet hirtelen felindulásból született meg, de utána keményen dolgoztunk, mire eljutottunk az első kollekcióig.

– Mi az, ami inspirál? 

– Az utazás! Igazán drámai tájakkal először Srí Lankán és Dominikán találkoztam. Annyira monumentálisak voltak a hegyek, a sziklák, vulkánok, az óceán, a hihetetlenül magasra nyúló fák, hogy sokszor éreztem úgy, hogy felrobban a szívem. Megindító volt ott lenni és megtapasztalni, mennyire aprók vagyunk. Ezek az erős érzések inspirálták a filmemet, amelyben a főszereplő szinte eggyé válik az őt körülvevő természettel, ami egy nehéz helyzetben a segítségére is siet. Ezek a tájképek köszönnek vissza a faliszőnyegeken is.

– Vannak aktuális kedvenc színeitek, formáitok?
– Mivel már több mint egy éve gondolokodom ezekben a sárgás-vöröses árnyalatokban, amikor faliszőnyeget tervezek, most már nagyon izgatnak a kék és zöld árnyalatai. És a tájképek után szívesen csinálnék olyan képeket, amelyeken van végre legalább egy élőlény!
– El tudod különíteni az animációs látásmódod, vagy inkább nem is szeretnéd?
A grafikai világom, amire a szabálytalan, szögletes formák és telített színek jellemzőek, meghatározóak a filmjeimben, a kollázsaimon, a printjeimen és végül a szőnyegeken is. Azt remélem, hogy bármire, ami az én kezem alól kerül ki, jellemző lesz ez az absztrakt látásmód. Talán egyszerűnek és letisztultnak tűnnek a képeim, de mivel körvonal nélküli foltokat használok, a formáknak és a színeknek sokkal átgondoltabban kell a képre kerülniük, így rengeteg időt töltök a képek megkomponálásával. Kevés eszközzel kommunikálni szerintem nagyobb tudást igényel mint valamit agyondíszíteni. Less is more.

– Összességében mennyi időbe telik egy darab elkészítése?

– Teljesen manuálisan készülnek a szőnyegek, itt Magyarországon. Egyébként európai alapanyagokat használunk, azt reméljük, hogy a kontrolláltabb körülményeknek köszönhetően kisebb az ökológiai lábnyoma a termékeinknek. Ezek igazi slow design darabok, mivel körülbelül hetven óra egy faliszőnyeg elkészítése. Három–négy hét a várakozási idő, csak előrendelésre tudjuk vállalni őket. Cserébe örök darabok, nem törnek, nem szakadnak, ki lehet őket mosni, és elmondható, hogy egyelőre kis szériásak, csak nagyon kevés embernek vannak What the Rug faliszőnyegei.

– Annyi tehetséges alkotó van itthon, hogy egy ilyen projekt akár kollabokra is teret adhat. Megfordult már ilyen a fejetekben?

– Persze! Eszterrel készülünk egy olyan projekttel, ami abszolút kollaboráció-kompatibilis.
– Hol találkozhatunk élőben az alkotásaitokkal?  

– A Garden Studióban. De természetesen Instagramon bármikor lehet nézegetni őket, és lesznek ízelítők az új kollekcióból is. Annyi tervünk és ötletünk van, hogy nem győzzük feljegyezni őket!

Ez is érdekelhet:

Imádtuk idén ezt a három magyar dizájnprojektet

Cementlapok, lakatos fiúk és papírhulladékból készülő egyedi tárgyak.

(Fotók: Talabér Géza)

kézi szövés | kézi szövésű | what the rug | Anna Katalin Lovrity | talabér géza

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom