Close
Imádtuk idén ezt a három magyar dizájnprojektet

Imádtuk idén ezt a három magyar dizájnprojektet

Ebben az évben is bemutattunk figyelemre méltó hazai márkákat az egyedi dizájnú burkolóelemtől kezdve a fémes, lakatos fiúkon át a papírhulladékból csodás tárgyakat varázsoló Paper Up!-ig. Íme az idei kedvenceink!

MOZA – Mert a cementlap menő

A MOZA egy teljesen magyar tulajdonú cég, melyet Kauker Szilvia alapított 2010-ben. Iparművészként kutatta a cementlap hagyományait és a készítés módját, továbbá összegyűjtött sok régi információt a gyártás beindításához. Közben gyermekei születtek, és mivel ő elsősorban iparművész, nem pedig üzletember, elérkezettnek látta az időt arra, hogy kiszálljon a cégből. Idén januártól már az új tulajdonos, Nágel Balázs viszi tovább az ügyeket.

A cementlapok nagyon trendinek számítanak, egyre több enteriőrtervező figyelme fordul a különleges, csaknem egyedi dizájnú burkolóelemek felé.

A cementlapok kézzel készülnek, egy lap legyártása közel húsz percig tart. A MOZA tervezői előszeretettel nyúlnak a tradíciókhoz, használnak régi mintákat.

A MOZA egyre népszerűbb, jelenleg hónapokkal előre tele vannak, és a megrendelőknek bizony egy-két hónapot is kell várniuk, hogy kézbe vehessék a megálmodott cementlapokat. Nagyon menő lett a cementlap, és nem csak amiatt, hogy ősi hagyományokat elevenít fel, miközben egyszerre ipari is.

Industreal – Porban az igazság

Az Industrealnál úgy terveznek és építenek, mintha mindig a sajátjukat készítenék el. Számukra ez a műfaj az alkotás és az önmegvalósítás része is egyben, és ebben abszolút örömüket lelik. Valahol a kézművesség és a dizájn határán lépdelnek, keresik a megoldásokat.

“Sokan a fémes, lakatos fiúkként ismernek minket a belvárosi miliőben. Ez abból adódik, hogy ötvös, fémműves tervezőként – a miniatűr precizitást kiegészítve – a hegesztés világában is otthon vagyunk, és a stúdiónk valójában egy műhely, ahol leginkább fém-vas kompozíciókat tervezünk, kísérletezünk és készítünk” – fogalmazza meg az Industreal krédóját Prokai Ádám tervező.

A stúdió alapvető üzleti modellje abból a hiányterületből adódik, hogy közelebb hozza a vasszerkezetek tervezését és gyártását az iparművészethez, illeszkedőbbé tegye a lakossági esztétikumhoz.

Az IDR egy kis dizájnstúdió, amit a tagok döntései, élethelyzetük és jövőképük formál. Nem szeretnék a tervezést dekorációra cserélni, nem fognak blogokat nézegetni, trendeket másolni, és ezeket összedobálva tervezni. In Dust Real, vagyis porban az igazság. Vagy ahogy ők fogalmaznak: “ha elég jó a projekted, bemocskoljuk érte a kezünket mi is.”

Paper Up! – Papírhulladék volt, egyedi tárgy lett

Azt mondják, ha az ember rátalál az igazi küldetésére, a puzzle összes kis darabja összeáll. Ezt a gondolatot követve pedig elég sorsszerűnek tűnik, hogy Kolarevics Rita műhelye mellett pont volt egy nyomda, ahonnan zsákszámra hordhatta az alapanyagot, ráadásul teljesen ingyen, hiszen az apró, sokszor porszerű papírdarabok csak felesleges hulladékok voltak.

A kezdeti időszakban az ebből készített papírmasszával vont be mindent, főleg tálkák, tányérok és vázák születtek, egy egyszerű konyhai robotgéppel és fazékkal a konyhában.

Csak természetes anyagok kerülnek a Paper Up! termékekbe, így az összes alkotóelem vízbázisú, a ma használt papírcement és lakk pedig még vízállóvá is teszi a termékeket, még ha nem is ez az elsődleges cél.

Ma a legtöbben az egyediség és az izgalmas alapanyag miatt keresik a Paper Up! termékeket, ami elsősorban lámpákat, tálakat, vázákat jelent, de Rita egyedi szolgáltatást is nyújt azzal, hogy megrendelésre bármilyen funkciójú és formájú papírtárgyat legyárt, amelyek pazarul passzolnak például a beton-, fa- vagy bőrkiegészítőkkel.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Molnár Anikó, Industreal, Paper Up!)

papír | ipari | dizájn | kolarevics rita | moza

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram