Close
A világ egyik legkülönlegesebb whiskyjét árverezik el októberben

A világ egyik legkülönlegesebb whiskyjét árverezik el októberben

Néhány évvel ezelőtt csúcsra járt a whiskykülönlegességek piaca. Soha nem értékesítettek korábban még olyan magas összegért egyetlen palackot, mint 2019-ben a híres Macallant, amiért akkor kétmillió dollárt fizettek. A járvány kezdete óta új rekord nem született, de a ritka italok iránti érdeklődés továbbra is töretlen. Ezt bizonyítjaa Sotheby’s októberi aukciója is.

A Sotheby’s aukciósház és a Gordon & MacPhail bejelentette közelgő aukcióját, amin egy single malt skót whiskyre lehet majd licitálni. Az 1940-ben tölgyfahordóba töltött Glenlivet Distillery whiskynek az első palackát, az úgynevezett “Decanter #1” -et október 7-én árverezik el Hongkongban, és várhatóan százezer  és kétszázezer dollár közötti áron kel majd el.

“Egyesítettük erőinket a Gordon & MacPhail céggel, hogy elárverezzük az első nyolcvanéves whiskyt, ez pedig egy nagyon különleges pillanat számunkra” – jelentette ki Jonny Fowle, a Sotheby’s szeszesital-szakértője.

A Gordon & MacPhail megbízta Sir David Adjaye dizájnert, hogy alkossa meg a különleges szeszes ital egyedi dekanterét a hozzá tartozó tölgyfatokkal együtt. Az ital új tulajdonosa azonban a palack mellé mást is kap: többek között egy whiskykóstolási élményt négy személyre Londonban, és egy aláírt litográfiát Adjaye tervrajzairól.

“Egy whisky nyolc évtizedes érlelése művészet, sok tekintetben hasonlít az építészethez, ahol olyasmit hoznak létre, amelynek ki kell állnia az idő próbáját” –jelentette ki Ewen Mackintosh, a Gordon & MacPhail ügyvezető igazgatója, aki szerint ezúttal valami kivételeset hoztak létre, örökséget tudnak hagyni a jövő generációinak.

Magyarországon is időről időre izgalmas tárgyakra lehet licitálni. Még februárban árverezték el többek között egy mindaddig ismeretlen és kiadatlan József Attila-vers kéziratát.

(Forrás: Food & Wine, fotók: Sotheby’s)

árverés | aukció | sotheby’s | skót whisky | licit

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram