Close
A világ egyik legszürreálisabb helye, ahol minden évszakban lehet szánkózni

A világ egyik legszürreálisabb helye, ahol minden évszakban lehet szánkózni

Mintha egy másik világban lennénk.

Új-Mexikóban járunk, a White Sands Nemzeti Parkban. A homok annyira fehér, mintha havas hegyeket látnánk, a méretes dűnék pedig hatalmas fehér hullámokra hasonlítanak.

A túlvilági hatást csak fokozza a dűnék vakító fehérségét még jobban kiemelő meseszép új-mexikói kék égbolt.

A puha és lágy gipszhomokból álló dűnék összesen 275 négyzetkilométeren terülnek el Új-Mexikó déli-középső részén, ezzel a világ legnagyobb ilyen jellegű dűnemezőjét alkotják. Feltűnő a megjelenésük és rendkívül ritkák. Mintegy nyolcszáz állatfajnak biztosítanak otthont, köztük egereknek, gyíkoknak, lepkéknek és egyéb rovaroknak, amelyek változtatják a színüket.

A parkba érkezők piknikezhetnek, túrázhatnak és akár szánkózhatnak is a porszerű homokból álló lejtőkön. A népszerű túraútvonalak közé tartozik a két meredek dűnén áthaladó, egy mérföldes Dune Life Nature Trail, valamint a jóval strapásabb, öt mérföld hosszú Alkali Flat Trail, mely érinti az Otero-tó utolsó maradványait is.

Igazán különleges és abszolút egyedi élményben lehet része annak, aki beszerez egy szánkót a White Sands Trading ajándékboltjában, aztán lecsúszik vele a homokos dűnéken.

Áprilistól októberig pedig minden hónapban vezetett teliholdas túrát tartanak a parkban, úgyhogy egy újabb  extra élményt lehet elraktározni az emlékek között: a fehér homokon megcsillanó telihold káprázatos fényének látványát.

Amatőr fényképészek számára kihagyhatatlan programnak ígérkezik a napfelkelte-fotózás, amire viszont nem egyszerű bejutni, mivel évente csupán két alkalommal rendezik meg.

Szerencsés esetben, amikor a nap lenyugszik és a homok lehűl, az éjszakai életet élő állatvilág néhány tagjával (rókákkal, prérifarkasokkal vagy sivatagi farkasokkal) is összefuthat a túrázó – persze csak tisztes távolságból.

Az évi 600 ezer látogatójával az állam legnépszerűbb nemzeti parkjának számító White Sands 1933-ban nemzeti emlékműként jött létre, és 2019-ben nyilvánították nemzeti parkká. A látogatókat arra ösztönzik, hogy mindenképp tájékozódjanak indulás előtt, mert a hely több katonai bázis közötti elhelyezkedésének köszönhetően alkalmanként különféle rakétakísérletek miatt zárva van.

Ez a gipszdűne-mező egyébként a legnagyobbnak mondható a maga nemében, körülbelül 9,1 méter mélységű, tizennyolc méter magas dűnéket foglal magában.

Az egész évben nyitva tartó White Sands National Parkba járművenként huszonöt dollárba (úgy 8300 forintba)  kerül a belépés.

Eközben a Netflix bemutatta az Our Great National Parks című ötrészes dokumentumfilm-sorozat előzetesét, amelynek narrátora nem más, mint Barack Obama volt amerikai elnök. A sorozat öt kontinenst érint, és különböző országok nemzeti parkjaiba kalauzol el.

(Forrás: Travel and Leisure, Wikipedia, nps.gov, fotók: Getty Images)

nagy sztori | új-mexikó | homok | nemzeti park | szánküzás

FOLYTASD EZZEL

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Ezek a világ leginkább túlértékelt városai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram