Az egyik legjobb nyári "kiszakítós" programként szoktuk megjelölni a hajózást. A vízen andalgás nemcsak szabadságérzetet, hanem csendet és nyugalmat is biztosít, arról nem beszélve, hogy jóval kisebb a zaj, ráadásként egy lángoló napon sokkal kellemesebb a hőérzet, hála a menetszélnek. Egy ilyen lazulós trip része lehet aztán egy éttermi ebéd vagy vacsora is, amihez a Balaton talán legszebb és legmodernebb kikötőjében megnyitott Ypsilon Étterem by Rácz Jenő ad új alternatívát.
Persze nem csupán hajótulajdonosok vagy kapitányok foglalhatnak asztalt a némi nemzetközi kikacsintással a magyar konyha klasszikusaira építő étteremben, amihez a páratlan helyszínt az alsóörsi Ypsilon Yacht Club adja, a hely izgalmát pedig Rácz Jenő séf, aki egy teljesen új arcát mutatja meg –
ezúttal a házias ízekkel alkot, fine dining formalitás nélkül.
A megnyitó sajtóeseményen az egyelőre szűkített (később majd bővülő) étlapról kóstolhattunk pár fogást, melyek közül a Gourmet Fesztiválon is látott, selymes-krémes kacsamáj (paszternákkal, céklával, ribizlivel) ismét bizonyította, miért lehet a hely signature fogása, de a nyári melegben minden bizonnyal slágerlistás lesz a hűsítő-frissítő gazpacho, vagy lezárásként a fagylalttal megdobott Dobos torta is. A jóllakásért pedig a klasszikus hortobágyi húsos palacsinta vagy a konfitált kacsacomb petrezselymes burgonyával, lila káposztával és tárkonyos meggy jus-vel tud majd sokat tenni.
„Régi nagy vágyam volt, hogy létrehozzak egy olyan egységet is a nevemmel fémjelezve, ahol nem a fine dining ételeket láthatják tőlem, hanem házias ízeket is kóstolhatnak az emberek. Az, hogy végül ez itt, a Balaton partján valósulhat meg, nagy szerencse és a sorsnak köszönhető, mert ez a hagyományos étkezés tökéletesen illeszkedik a balatoni régióhoz. Nagyon szeretem a hagyományokat, azokat tiszteletben tartva alkotok. Itt a gyerekkorunk ízeit szeretném újra átélhetővé tenni, egy kis csavarral, de tisztelettel a hagyományok iránt” – mondja Rácz Jenő, aki a következő hetekben még folyamatosan bővülő a’la carte menüt úgy állította össze, hogy minden vendég végigehessen egy klasszikus, többfogásos étkezést. „Szeretném, ha újra szokássá válna a leves-előétel–főétel–desszert menüsor. Ez nemcsak az ételről szól, hanem a közösen eltöltött időről is” – teszi hozzá.
Az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő nem fine dining és nem is bisztró, hanem egy igényes, családias, közérthető hely – olyan, ahol rántott hús, gulyásleves és madártej is kerül az asztalra, de mindez kiváló alapanyagból, helyi termelőktől, maximális odafigyeléssel elkészítve.
„Nyilván egy nagyon pici, amolyan Rácz Jenős csavar benne lesz a dolgokban, de nem úgy, hogy az az étel rovására menjen. Sokszor a hagyományos ételek újragondolásával azért nem elégedett a vendég, mert a végén már nem azt kapja, amire befizet, hanem egy teljesen más dolgot. Nálunk, amit rendelnek, azt fogják kapni. Úgy raktam össze a menüt, hogy azon gondolkodtam, én mit kedvelnék, hogyha beülnék egy jobb minőségű vendéglőbe a nyaralásom alatt” – mesél a koncepcióról a séf.
A különlegességet tehát ezúttal nem a molekuláris technikák adják, hanem a környezet: a hajók ringása, az utánozhatatlan balatoni naplemente, vagy a nyáresti társaságok beszélgetésének moraja egy pohár bor mellett.
Az étterem a Costes csoport égisze alatt működik és a koncepció kifejezetten a nyári szezonra készült. „Pop-up helyeket nyitottunk eddig, és ez is az. Bármennyire is szándék a Balatont egy olyan pontjává tenni az országnak, ahol egész évben vannak elérhető helyek, mi azért egyelőre abban gondolkodunk, hogy a szezon adta lehetőségeket aknázzuk ki. Ez egy kísérleti jellegű projekt, így is tekintünk rá. A közösségi média felületeken keresztül számos pozitív visszajelzést kaptunk a tervezett nyitással kapcsolatban, úgy látjuk sokan várják az étterem indulását. A szezonban eldől, hogy gondolkodunk-e abban, hogy ősszel is, esetleg még tovább nyitva tartsunk. Látjuk, hogy a régió fejlődik. Ez nem kérdés. A célunk ezzel az étteremmel az volt, hogy a nyaralók és hajósok számára minőségi, mégis közvetlen gasztronómiai élményt nyújtsunk” – mondja Gerendai Károly, a Costes csoport tulajdonosa. „Rácz Jenő egy olyan éttermi koncepciót szeretett volna már régebb óta megvalósítani, ahol meg tudja mutatni magát egy egyszerűbb, komfort étkezésben. A hagyományokhoz szeretett volna visszatérni, amit egy háromfogásos étkezés nyújt. Ennek ez az étterem tökéletes helyszíne lesz” – tette hozzá.
Az összesen 120 férőhelyes, teraszos étterem a kikötő vendéghelyeiről hajóval is elérhető, szárazföld felől szabad helyek függvényében szintén látogatható. A beléptetés egyszerűsítése végett ajánlják az előzetes asztalfoglalást. Az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő szezonális nyitva tartással működik, csütörtöktől vasárnapig ebéd- és vacsoraidőben, egyelőre a nyári hónapokra tervezve.
(Fotók: Schumy Csaba)
reggeli | magyar konyha | Ypsilon Étterem by Rácz Jenő | ízek | costes csoport | vacsora
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!