Különleges körülmények közt, Közép-Amerika misztikus tájain készítik a Zacapa rumot, aminek a fogyasztásához vannak ugyan jobb alkalmak, de a master blendere, Lorena Vásquez szerint minden alkalom jó. Az interjúnkban azt is elárulja, miért.
Háromnapos konferenciára érkezett Budapestre Lorena Vásquez, a Zwack által forgalmazott Zacapa 23 rum különleges keveréséért és állandó minőségéért felelős master blander. A derűs és rendkívül közvetlen guatemalai hölggyel egy körúti szálló elegáns lobbijában ültünk le beszélgetni róla, az országáról, és persze mindenekelőtt az általa kevert italról.
A nicaraguai születésű Lorena a kémia-gyógyszerészet alapdiplomája megszerzése után élelmiszertechnológiai és üzleti tanulmányokat is folytatott, közben fokozatosan kialakult benne a szenvedélyes érdeklődés a rumok iránt. Még 1984-ben kezdett az iparágban dolgozni, mint minőségellenőr, és meglepően izgalmasnak találta a rumkészítést, ahol „a különleges érzékszervi tapasztalatokon túl kísérletezhetek is.” Tavaly szeptemberben indult az együttműködése az iparágban dolgozó külföldiekkel, így kerülhetett sor a beszélgetésünkre is, ahol magától értetődő mosollyal jelentette ki, hogy mindent szeret ebben az iparágban, és ez nem változott a pályakezdése óta eltelt években.
De mitől különleges a Zacapa 23, miben más a többi rumnál? „Nagyon sok ponton különbözik. Mindenekelőtt más a környezet, ahol termeljük: Guatemala vulkanikus talaja, a hűvös hegyvidéki levegő, valamint alapanyaga a szűz cukornád méz. Lassú fermentálást alkalmazunk, az egyik legfontosabb elem pedig az érlelés.
2300 méterrel a tengerszint felett, lényegében a felhők fölött készítjük az italt, a híres Solera érlelési rendszerrel.”
A Solera szisztémában négy különböző hordótípust alkalmaznak az érleléshez: „Az amerikai hordót a vaníliás, karakteres Bourbon whiskyvel; a második hordó ugyanilyen típusú újrapörkölt fehér-tölgy más összetevőkkel; a harmadik gyümölcsízben gazdag sherrys; a negyedik spanyolországi Pedro Ximenez boros. Összességében – teszi hozzá nevetve – a legnagyobb különbség én vagyok!”
Bár a termelés során változhatnak egyes paraméterek – például a cukornád minősége –, Lorena feladata garantálni, hogy a végtermék minősége állandó legyen. Számára a legsűrűbb időszak a novembertől áprilisig tartó termelés, benne az aratás idejével, utána utazik, előad, de ez az évnek csak kis időszakát teszi ki, onnantól már sokkal rugalmasabb a naptárja.
Nem véletlenül kínál tehát rendkívül gazdag, összetett ízélményt ez a luxus rum: „Elsőként a csokoládét említeném, aztán a kávét, de jelen van a grapefruit, a vanília, a barack is. Nagyon komplex ízvilág, amelyben izgalmas arányokban fedezzük fel a fűszeres, a gyümölcsös, a fás zamatokat, melyeknek az előcsalogatásához Guatemala különleges klimatikus adottságai is hozzájárulnak.”
Egy ennyire komplex és különleges rumot zsigerileg különleges alkalmakra tartogatnánk, Lorena viszont felnevet: „Jöhet bárhol és bármikor, elvégre csak egyszer élünk, igaz?”
Azért Lorena megemlít mást is, például a Zacapa „demokratikusságát”, ami alatt azt érti, hogy nemtől és helyzettől függetlenül bárki és úgyszólván bármikor fogyaszthatja, kiválóan passzol például olyan klasszikus koktélokhoz, mint a Negroni vagy a Highball, de ő gyömbérsörrel is szereti. „Jól esik elropogtatni hozzá egy kis csokit vagy más desszertet, mondjuk egy kiadós ebéd után” – teszi hozzá a master blender.
Rendkívül sokoldalú ital tehát, ami valóban minden alkalomhoz illik, de kiváló ajándék is lehet, nemtől függetlenül.
Azért a magunk részéről mégis inkább a különleges alkalmakra tartogatnánk, sikerek megünneplésére, fontos baráti és családi eseményekre, már csak azért is, mert a Zacapa 23 megjelenésében is karakteres: a csomagoláshoz helyi szövőnők által kézzel font színes karkötőket adnak. Egy-egy ilyen 20-25 perc munkával készül el, és afféle kulturális küldetést is betölt, elvisz egy kis darabot a közép-amerikai ország hagyományaiból a világ legtávolabbi sarkaiba.
Mindez együtt egy erőteljes, mégis kifinomult, minden érzékszervünkre ható élményt kínál, melynek egyediségét Lorena egyetlen „hűűű!” morfémával fejezi ki, azaz „megvan benne az a bizonyos wow effekt! Miután elég összetett ital, lényeges aspektusa a felfedezés: ízek, érzékek felfedezése, amely minden alkalommal más és más oldalát mutatja meg”.
Nemcsak ízjegyeiben, jelentésében is igen gazdag a Zacapa: azték nyelven azt jelenti, hogy „a fű folyója”, ugyanakkor egy város is, az azonos nevű megye székhelye, Guatemala fővárosától bő száz kilométerre. Az ital története 1976-ban, Zacapa város alapításának századik évfordulóján indult, így a név egyben tiszteletadás a város előtt is. A 23 pedig utal az érlelés éveire, de éppen ennyi a desztilláció során használt tálcák, és a palackra tett szövés csomóinak száma is.
A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Zacapa.
zacapa 23 | nagy sztori | alkohol | rum | ital
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!