Különleges körülmények közt, Közép-Amerika misztikus tájain készítik a Zacapa rumot, aminek a fogyasztásához vannak ugyan jobb alkalmak, de a master blendere, Lorena Vásquez szerint minden alkalom jó. Az interjúnkban azt is elárulja, miért.
Háromnapos konferenciára érkezett Budapestre Lorena Vásquez, a Zwack által forgalmazott Zacapa 23 rum különleges keveréséért és állandó minőségéért felelős master blander. A derűs és rendkívül közvetlen guatemalai hölggyel egy körúti szálló elegáns lobbijában ültünk le beszélgetni róla, az országáról, és persze mindenekelőtt az általa kevert italról.
A nicaraguai születésű Lorena a kémia-gyógyszerészet alapdiplomája megszerzése után élelmiszertechnológiai és üzleti tanulmányokat is folytatott, közben fokozatosan kialakult benne a szenvedélyes érdeklődés a rumok iránt. Még 1984-ben kezdett az iparágban dolgozni, mint minőségellenőr, és meglepően izgalmasnak találta a rumkészítést, ahol „a különleges érzékszervi tapasztalatokon túl kísérletezhetek is.” Tavaly szeptemberben indult az együttműködése az iparágban dolgozó külföldiekkel, így kerülhetett sor a beszélgetésünkre is, ahol magától értetődő mosollyal jelentette ki, hogy mindent szeret ebben az iparágban, és ez nem változott a pályakezdése óta eltelt években.
De mitől különleges a Zacapa 23, miben más a többi rumnál? „Nagyon sok ponton különbözik. Mindenekelőtt más a környezet, ahol termeljük: Guatemala vulkanikus talaja, a hűvös hegyvidéki levegő, valamint alapanyaga a szűz cukornád méz. Lassú fermentálást alkalmazunk, az egyik legfontosabb elem pedig az érlelés.
2300 méterrel a tengerszint felett, lényegében a felhők fölött készítjük az italt, a híres Solera érlelési rendszerrel.”
A Solera szisztémában négy különböző hordótípust alkalmaznak az érleléshez: „Az amerikai hordót a vaníliás, karakteres Bourbon whiskyvel; a második hordó ugyanilyen típusú újrapörkölt fehér-tölgy más összetevőkkel; a harmadik gyümölcsízben gazdag sherrys; a negyedik spanyolországi Pedro Ximenez boros. Összességében – teszi hozzá nevetve – a legnagyobb különbség én vagyok!”
Bár a termelés során változhatnak egyes paraméterek – például a cukornád minősége –, Lorena feladata garantálni, hogy a végtermék minősége állandó legyen. Számára a legsűrűbb időszak a novembertől áprilisig tartó termelés, benne az aratás idejével, utána utazik, előad, de ez az évnek csak kis időszakát teszi ki, onnantól már sokkal rugalmasabb a naptárja.
Nem véletlenül kínál tehát rendkívül gazdag, összetett ízélményt ez a luxus rum: „Elsőként a csokoládét említeném, aztán a kávét, de jelen van a grapefruit, a vanília, a barack is. Nagyon komplex ízvilág, amelyben izgalmas arányokban fedezzük fel a fűszeres, a gyümölcsös, a fás zamatokat, melyeknek az előcsalogatásához Guatemala különleges klimatikus adottságai is hozzájárulnak.”
Egy ennyire komplex és különleges rumot zsigerileg különleges alkalmakra tartogatnánk, Lorena viszont felnevet: „Jöhet bárhol és bármikor, elvégre csak egyszer élünk, igaz?”
Azért Lorena megemlít mást is, például a Zacapa „demokratikusságát”, ami alatt azt érti, hogy nemtől és helyzettől függetlenül bárki és úgyszólván bármikor fogyaszthatja, kiválóan passzol például olyan klasszikus koktélokhoz, mint a Negroni vagy a Highball, de ő gyömbérsörrel is szereti. „Jól esik elropogtatni hozzá egy kis csokit vagy más desszertet, mondjuk egy kiadós ebéd után” – teszi hozzá a master blender.
Rendkívül sokoldalú ital tehát, ami valóban minden alkalomhoz illik, de kiváló ajándék is lehet, nemtől függetlenül.
Azért a magunk részéről mégis inkább a különleges alkalmakra tartogatnánk, sikerek megünneplésére, fontos baráti és családi eseményekre, már csak azért is, mert a Zacapa 23 megjelenésében is karakteres: a csomagoláshoz helyi szövőnők által kézzel font színes karkötőket adnak. Egy-egy ilyen 20-25 perc munkával készül el, és afféle kulturális küldetést is betölt, elvisz egy kis darabot a közép-amerikai ország hagyományaiból a világ legtávolabbi sarkaiba.
Mindez együtt egy erőteljes, mégis kifinomult, minden érzékszervünkre ható élményt kínál, melynek egyediségét Lorena egyetlen „hűűű!” morfémával fejezi ki, azaz „megvan benne az a bizonyos wow effekt! Miután elég összetett ital, lényeges aspektusa a felfedezés: ízek, érzékek felfedezése, amely minden alkalommal más és más oldalát mutatja meg”.
Nemcsak ízjegyeiben, jelentésében is igen gazdag a Zacapa: azték nyelven azt jelenti, hogy „a fű folyója”, ugyanakkor egy város is, az azonos nevű megye székhelye, Guatemala fővárosától bő száz kilométerre. Az ital története 1976-ban, Zacapa város alapításának századik évfordulóján indult, így a név egyben tiszteletadás a város előtt is. A 23 pedig utal az érlelés éveire, de éppen ennyi a desztilláció során használt tálcák, és a palackra tett szövés csomóinak száma is.
A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Zacapa.
rum | nagy sztori | alkohol | ital | zwack
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!