Close
Mennyi pénzből nyaralhat egy átlagos család egy hétig a horvát tengerparton?

Mennyi pénzből nyaralhat egy átlagos család egy hétig a horvát tengerparton?

Egész pontosan Zadarban, ami a horvát tengerpart egyik legkedveltebb úti célja és egyben Horvátország legdrágább városa is?

A Horvát Statisztikai Hivatal adatai szerint egy átlagos négytagú családnak körülbelül 2000 eurót (mintegy 800 ezer forintot) kell félretennie egy kényelmes, hétnapos horvát tengerparti nyaraláshoz. A legtöbb, horvát átlagfizetéssel rendelkező ember állítólag ezt nem engedheti meg magának.

A megélhetési költségek Zadarban kétszer olyan magasak, mint az országos átlag. Egy családnak körülbelül 400-500 kunát (21 ezer – 27 ezer forintot) kell kifizetnie pusztán azért, hogy eltöltsön egy estét a városközpontban, Kalelargában.

A szállásárak egy családnak éjszakánként körülbelül 300 euróba (120 ezer forintba) kerülnek a városközpontban,

és 150-200 euró (60-80 ezer forint) körül mozognak a városon kívül olyan helyeken, mint Vir, Iz vagy Bibinje.

Ami az ételek és italok árát illeti, a zadariak szerint ezek most akár tíz százalékkal is magasabbak lehetnek, mint július elején voltak. Mint Robert Kovacevic, a zadari Catering Guild elnöke elmondta, egy kör ital négy főre (kávé és ásványvíz) 100 kunába (mintegy ötezer forintba) kerül, de ha valaki alkoholos koktélra vágyik, akkor ennek a dupláját kell kifizetnie.

Egy étkezés két főre körülbelül 40 euróba (16 ezer forintba) kerül, négy főre egy üveg borral kiegészítve körülbelül 100 euró (40 ezer forint) is lehet.

Egy gombóc fagyit viszont már akár 12 kunáért (600 forintért) is lehet venni.

Néhol a strandokért is fizetni kell, Petrcanében például 50 kunát (mintegy 2700 forintot). Egy kávé és egy szendvics a tengerparton szintén 50 kuna, a túra a közeli szigetekre pedig személyenként körülbelül 40 euró (2100 forint).

Bár Zadarban az árak meglehetősen meredekek, vannak nyaralók, akik nem panaszkodnak. „Igen, valóban drágább itt, mint Európa néhány más országában, de kicsit olcsóbb, mint Svédországban” – mondta egy svéd turista.

Tavalyhoz képest óriási a nyaralási boom Horvátországban, és értjük is, hogy miért.

(Forrás: Total Croatia, képek: Unsplash, Pixabay)

Horvátország | nyaralás | Zadar | szállás | árak

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram