Close
Horvátország új hídjának örülhetnek azok, akik autóval mennek nyaralni

Horvátország új hídjának örülhetnek azok, akik autóval mennek nyaralni

Július 26-án este új hidat avatnak Horvátországban, amely még inkább bekapcsolja Dubrovnikot az ország vérkeringésébe.

A 2,4 kilométer hosszú Pelješac-híd Komarnától indul és a Pelješac-félszigetre vezet, a segítségével pedig elkerülhető a boszniai határátkelés, amely eddig jellemezte a Dél-Horvátországba tartó autós utakat. A tengerparti úton közlekedőknek egészen eddig ugyanis egy kis kiruccanást kellett tenniük Bosznia-Hercegovinába, hogy körülbelül kilenc kilométerrel odébb érkezzenek vissza az Európai Unió (EU) területére.

Az itteni közlekedés megkönnyítésére korábban több elképzelés is született, felmerült például a kompjárat, a tenger alatti alagút és egy Bosznia-Hercegovinán átvezető zárt autópálya-folyosó ötlete is.

Végül a versenyből a híd került ki győztesen, amelyet a szlovén Marjan Pipenbaher tervezett és a kínai China Road and Bridge Corporation épített. A munkálatok 2018-ban kezdődtek, miután az EU beleegyezett, hogy a költségek 85 százalékát fedezi, Horvátország pedig a fennmaradó 15 százalékot állja a 438 millió dolláros projektből.

Nem mindenki örül azonban maradéktalanul az új hídnak: a neumi vendéglátósok például amiatt aggódnak, hogy a vállalkozásaikat veszélyezteti a Neumon átvezető út forgalmának csökkenése. Mint mondják, a határon történő, hosszabb várakozás után sokan álltak meg itt, egy kis felfrissülésre, egy italra, ebédre vagy vacsorára, már csak a baráti árak miatt is.

Idén nyáron megértettük, miért is imádják annyira a magyarok a horvát Toszkánát, de azt is megtudtuk, hogy ha az ember Horvátországba készül, akkor jó, ha körültekintően csomagol ruhákat.

(Forrás: PécsMa, Total Croatia News, képek: Getty Images)

autó | Pelješac-híd | Dubrovnik | Peljesac | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram