Híres borjúpaprikással és újragondolt fogásokkal vár a Zazie étterem

Megkóstoltuk a Zazie Bistro & Bar étterem új menüjét, amelyet a tavaszi frissesség és Bíró Dániel séf kreatív megoldásai határoznak meg. A biztos receptek meglepő textúrákkal és izgalmas ízkombinációkkal való kombinálása tuti recept, amit a hétköznap este is zsúfolt étterem igazol.

Természet és város, tél és tavasz határán – ilyesmi érzésünk volt, amikor felkerestük a Kopaszi-öbölben lévő Zazie Bistro & Bar éttermet. Az apropó Bíró Dani séf új menüsora volt, benne Nagy Gergő cukrászmester legújabb desszertjével, a Dunakaviccsal. Szerencsére ez koránt sem a gyerekkorunkból ismert zacskós édesség volt, hanem egy kavics formájú kompozíció, egy tejcsokoládés mousse, amiben málnakrém, tejcsoki ganache, vaníliás tejszínhab és málnás gumicukor keveredik. Finom textúra, egyáltalán nem túl édes desszert – tökéletes levezetés.

Bár a farm-to-table poén adta magát a Dunakavics esetében a MOL Campusban lévő egységben, ám maga a desszert egyáltalán nem szolgált rá a viccelődésre.

Ezzel azt est egyik legnagyobb talányáról már lerántottuk a leplet, a valóságban viszont addigra megkóstoltuk az új menü legjavát.

Hideg és meleg levest is választhattunk: a tiszta meggy esszenciáját hordozó hideg meggyleves igazi telitalálat, amelyben a leves meggysalátával, fekete fokhagymával, vörösbor géllel és intenzív gyümölcsös jegyekkel – szeder, áfonya – egészül ki.

A másik opció paradicsomleves volt. Noha a bemutatáskor elhangzott a „menzás paradicsomleves” kifejezés, ezt semmiképpen nem neveznénk annak, már csak azért sem, mert a sült paradicsomot rengeteg zöldfűszer egészítette ki. Betétként marinált-szárított paradicsom, angol zeller, lime, mustármag és sült zsálya szolgált.

Az előételeknél a magyarok kedvence, a kacsamáj vitte a prímet, amelynek itt az egyik oldala egy klasszikusan elkészített kacsamáj, a másik fele pedig egy rusztikusabb változat, amiben szív, nyelv és egyéb kacsarész is található.

A comfort foodokra nagy hangsúlyt fektető Bíró Dani a burgerek terén is nagyot álmodott.

Az eddig hiánycikknek számító vega burger mostantól sült kecskesajttal, mézes kápiapaprikával, mézes-limos sajtkrémmel, marinált ecetes kápia paprika salátával, rukkolával és pirított dióval hódított – szó szerint, mert aki húsos változatot rendelt, de megkóstolta ezt, igencsak meglepődött, mennyire ízletes és laktató.

De a húsos verzió sem akármilyen: a Surf and Turf burger egy igazi tenger inspirálta kompozíció, amelyben a fokhagymás, füstölt paprikás ajoling, szarvasgomba-krém és jégsaláta találkozik tempurázott garnélával és friss narancsdarabokkal.

Következett a lágyan omló pisztrángfilé sushi rizzsel, egy kis lime-mal és yuzus beütéssel, melyet citrusos-olívaolajos petrezselyemsaláta és pirított vadrizs koronázott meg. Az étlapra Dani édesapja, Bíró Lajos által inspirált fogás is felkerült, a gulyásleves mellett így már

a séflegenda ikonikus borjúpaprikása is választható barnavajas nokedlivel és lime héjjal, ami mögött nem bújik meg extra filozófia, nem ad helyet újragondolásnak, „egyszerűen csak baromi jól meg van főzve.”

Dani egyik-másik fogáson hosszasan kísérletezett, hogy eltalálja a vendégek ízlését, és olyan is volt, amit elvetett a folyamat során. Végül is kialakult a Zazie új tavaszi menüje, amely izgalmasan ötvözi a hagyományos és a modern gasztronómia elemeit, kihasználva a szezon friss alapanyagait és a séf merész, mégis harmonikus ízkombinációit.

Dani munkában

Egy kiadós vacsora után pedig azt is nézzük meg, milyen is valójában egy tudatos reggeli!

(Forrás, fotók: Zazie Bár & Bistro)

mol campus | gasztro | fine dining | kopaszi gát | Bíró Dani | zazie

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa