Close
Európa egyik legjobb tengerpartjának mondják, pedig csak kevesen ismerik

Európa egyik legjobb tengerpartjának mondják, pedig csak kevesen ismerik

Bájos városok, történelmi kastélyok, vadregényes táj, fehérhomokos tengerpart. Mi kell még?

Unásig ismert, Hollandiához köthető sztereotípiák felsorolása helyett azzal kezdjük, hogy a németalföldi országban található Európa egyik legjobb tengerparti kirándulóhelye.

Az Amszterdamtól csupán néhány órányira fekvő Zeeland tartományban többek között homokos tengerpartok és a csendes-óceáni területeket idéző dűnék festik meg a hangulatképet,

ráadásul a hely elég messze van a népszerű dél-spanyolországi és franciaországi üdülőhelyektől, vagyis kisebb tömeggel lehet számolni.

A legtöbb turista a környékről érkezik oda, beleértve a hollandokat és a németeket, tehát könnyedén előfordulhat, hogy az angolul feltett kérdésekre németül érkeznek válaszok.

Ami a szálláshelyeket illeti, a Domburgból, Westkapelle-ből és Zoutelande-ból álló “zeelandi riviérán” számos kitűnő opció közül lehet választani. A tengerparton sétányok, kerékpárutak és túraútvonalak követik egymást csodálatos, óceánra, dűnékre és a vidékre nyíló kilátással.

Westkapelle ad otthont a Polderhuis Múzeumnak, ahol megismerkedhetünk a környék történelmével. Áll ott egy sokat fényképezett, egykoron templomtoronyként üzemelő világítótorony is, ami manapság a tartomány egyik legjobb panorámájáért felel. A szomszédos Zoutelande (Hollandia legnaposabb helye!) fehérhomokos strandja egy magánszigetre emlékeztet, míg Domburg vitathatatlanul a legaranyosabb város a háromból. Szörfözni ott a legjobb, de a golfozók is jól járnak a helyi  pályával, melyen a két lyuk közötti séta hátterét a tenger gyönyörű látványa biztosítja.

Zeelandban elképesztő választékban találni kávézókat és éttermeket. Az Oostkapelle-ben található aranyos Boschhoek kávézó a strand közelében rejtőzik, a domburgi Ontbijtban a reggeli, ebéd, vacsora, fagylalt négyes is megoldható, az ugyancsak Domburgban található Pop pedig egy imádnivaló, vegánbarát kávézó, csodálatos kávékkal és rágcsálnivalókkal. A Westkapelle-i De Boterkapel ázsiai ihletésű – nyitott – konyhája miatt szintén kihagyhatatlan.

Az Oostkapelle szélén elterülő Oranjezon vadlovakkal és kanyargós ösvényekkel teli, vadregényes hely. Az Oostkapelle és Domburg között fekvő De Manteling természetvédelmi terület egészen a dűnékig húzódik, és gyalog, lóháton vagy kerékpárral is felfedezhető. Arrafelé van még a vizesárokkal körülvett Westhove-kastély, amely manapság  ifjúsági szállóként működik.

A hosszú tengerparti sétákon és a dűnéken túrázáson kívül akadnak további lehetőségek az aktív pihenésre. Mivel a lovaglás rendkívül népszerűnek számít a hollandok körében, ne lepődjünk meg, ha számos lovat látunk a homokon galoppozni vagy az utak mentén trappolni (természetesen nem csak úgy, felügyelet nélkül). A tengert preferálóknak érdemes felkeresniük a domburgi Sportshopot is némi szörfleckéért.

Zeeland egész évben elérhető úti cél. A főszezon júniustól augusztusig tart, amikor az időjárás valóban ideális a homokban való heverészéshez – ez ugye Hollandiában nem mindig van így. A holtszezon (április-május és szeptember-október) szintén kellemes időjárást, kisebb tömeget, és olcsóbb árakat hoz.

A végtelen fehér homokmezőktől a drámai sziklafalakig Olaszországban is minden ízlésnek megfelelő strandból lehet válogatni. A több mint 7500 kilométer hosszan elnyúló partszakaszok közül azonban nem könnyű kiválasztani a legjobbat. Segítünk.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

tengerpart | tartomány | Zeeland | dűne | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ebben az országban most inkább ne szálljunk be az alternatív taxiba

Erre indulj, ha Horvátország kicsiny Velencéit keresed!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram