Close
A Zoom-fáradtság létezik – Ezt lehet tenni ellene

A Zoom-fáradtság létezik – Ezt lehet tenni ellene

A tudósok szerint a technológia hibája, ha túlságosan fáradtnak érezzünk magunkat egy-egy otthon eltöltött munkanap végén.

Jeremy Bailenson, a Stanford Virtual Human Interaction Lab alapító igazgatója nemrégiben egy új tanulmányt tett közzé a Technology, Mind and Behavior című folyóiratban, amelyben a videókonferenciák és meetingek megtartására alkalmas online platformok előtt eltöltött munkaidő következményeit vizsgálta. A videós megbeszélésekkel több probléma is felvetődött.

A kutatók mind a szemkontaktus mennyiségét, amellyel a videós megbeszéléseken részt veszünk, mind a képernyőkön megjelenő arcok méretét természetellenesnek találják.

Normális értekezleti környezetben ugyanis a tekintetünket hol a jegyzeteinkre, hol kollégáinkra, hol az előadókra helyezzük, az online értekezletek esetében azonban csak egy emberekkel teli képernyőt nézünk.

Másnak a nyilvános beszéd okoz problémát; ez amúgy globális szinten is az egyik legnagyobb fóbia, amivel a lakosság nagy része küzd, és kifejezetten stresszhelyzetnek éli meg azt, hogy több ember előtt megszólaljon. De előfordulhat az is, hogy a fáradtságot az váltja ki, hogy hosszú időn keresztül, saját magunkat, valós időben látjuk a monitoron.

A professzor szerint, ha a munkahelyi körülmények között egész nap úgy kellene másokkal beszélnünk, döntéseket hoznunk, visszajelzéseket adnunk és kapnunk, hogy közben a tükörben saját magunkat látjuk, rövid idő alatt becsavarodnánk. Kritikussá válnánk saját megjelenésünkkel kapcsolatban, minden rosszul fésült hajszálat, minden szeplőt észrevennénk, ettől pedig még frusztráltabbá válnánk.

Bailenson szerint az online meetingek során az agyunknak is többet kell dolgoznia a nonverbális kommunikáció dekódolásakor, mivel nehezebb látni a kézmozdulatokat és a finom testbeszédet. Mindeközben persze nekünk is koncentrálnunk kell arra, hogy a fejünket megfelelő pózban tartsuk, egyetértés esetén eltúlzottan bólintunk, vagy a hüvelykujjunkkal mutatjuk az egyezményes jelet. Ezek a tényezők mind megnövelik az agyunkra háruló kognitív terhelést.

És hogy mit tehetünk ellene?

A tudósok azt javasolják, állítsuk be a videóhívást úgy, hogy saját magunkat ne lássuk, vegyük le a beszélgetésben részt vevők arcát a teljes képernyőről, időnként pedig kapcsoljuk ki a kamerát és csak szóban beszéljünk, így nem érezzük úgy, hogy az eltúlzott, vagy éppen nem észrevehető nonverbális kommunikációs jelek megfojtanak bennünket.

 

Hogyan lehet hatékonyan végezni a munkát, ha a folyton nyüzsgő iroda és a zsizsegő kollágák helyett a teregetni való és a netes tévésorozatok vesznek körül bennünket? Eláruljuk! Ha pedig növelni szeretnéd a produktivitásod, érdemes berendezni az irodád a szabadban, akár az erkélyen, akár a hátsó kertben, vagy éppen az egyik közeli parkban!

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
A kávéfüggők legjobb barátja ez a hordozható kávéfőző
A Louis Vuitton új, vezeték nélküli hangszórója luxusszintre emeli a zenehallgatást
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom