Generatív lézer vetítést és elvarázsolt fényerdőt is láthatunk hamarosan Pécsett

A Zsolnay Fényfesztiválon az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és pár olyan kivételes helyszínen, amik csak a rendezvény alatt nyitják ki kapuikat a közönség számára. Ez az összesen 20 helyszín alkotja a Fény Útját. A július 4-7. között tartó fesztivál során az érdeklődők egyaránt találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, valamint statikus és interaktívan irányítható fényinstallációkkal.

A Kodály Központ hangversenytermében mutatják be az intangible #form című grandiózus alkotás. A fiatal japán művész, SHOHEI FUJIMOTO első magyarországi munkájában több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra mozgása tölti be a rendelkezésre álló hatalmas teret, mely egyszerre tűnhet valóságosnak és megfoghatatlannak. Az alkotás a japán letisztultság mellett zsigerekig ható érzéki élményt kelt a nézőben.

Az intangible #form – Fotó: ArtecHouse

 

A Kodály Központ melletti Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik. A Lucid Collective csapata a parkot a fény, a hang és a köd egyszerre vibráló és nyugalmat árasztó szentélyévé alakítja át, energiahatékony és fenntartható anyagok felhasználásával.

A Zsolnay Negyedben a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán egy öt részből álló, élő festészeti performanszként is értelmezhető generatív lézer vetítés látható. Egy kör alakú vásznon az élő emlékezet elevenedik meg, annak lüktetése, életereje, elvesztése és az, ami belőle megmaradt.

A Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója FORK IMRE lesz. Az erős graffitis háttérrel induló urban designer már 25 éve fest, több munkájával az m21 Galéria STREET UP nemzetközi urban art kiállításán is találkozhatunk a fesztivál alatt. A fesztiválkedvenc helyszínnek idén egy „kistestvére” is debütál a Szepesy utcában, ahol helyváltoztatás nélkül is utazhatunk, ugyanis a teljes járda felület mozgásba lendül a talpunk alatt.

A Széchenyi téri Dzsámi az idei Fényfesztivál alkalmával egy interaktív vetítés tömegvonzásába emelkedik, a vetítés központi eleme egy Nap szerű égitest, aminek részévé válhatunk mi magunk is.

Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban a LIMELIGHT csapata az idei Fényfesztiválra egy ötperces immerzív 3D vetítéssel készül, ami az élet keletkezését mutatja be.

A Nádor Galéria kistermében a tűz áll a középpontban, ami a kiterjesztett valóság segítségével jelenik meg. A Stolen fire című munka egy romantikus digitális kísérlet arra, hogy az elidegenedésből származó hiányérzeteket az illúzióval pótoljuk. Ugyanitt a nagyteremben a mesterséges intelligencia jelenik meg: Egy ipari környezetben használt robotkar ezúttal egy projektort mozgat, a vetített tartalmat a látogatók maguk alakíthatják egy intelligens program segítségével. A LuminAI segítségével nemcsak a körülöttük lévő tereket világíthatják meg, hanem az ötleteiket is vizualizálhatják.

A sci-fi kedvelők mindenképp látogassanak el a Baranya Vármegyei Közgyűlés Dísztermébe, ahol a francia Studio Joanie Lemercier alkotása látható. JOANIE LEMERCIER francia fényművészt a XXI. század digitális művészet legnagyobb hatású alkotói között tartják számon, népszerűségét mutatja, hogy Jay Z-vel és Flying Lotus-szal is együttműködött már. A környezetvédelmi aktivistaként is tevékeny Lemerciert a klímaváltozás és a környezetpusztítás intenzíven foglalkoztatja. Pécsett látható audiovizuális installációja egy utazást kínál a múlt, a jelen és a jövő között. A COSMOS.1999 című alkotás a sci-fi műfaj roppant népszerű és csábító vizuális esztétikája és az általa megtestesített disztópikus jövőkép közötti mély ellentétet vizsgálja. A projekt kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.

A Jakováli Hasszán dzsámi egy hipnotikus erejű helyszín, ami délutánonként audiovizuális előadásoknak ad otthont, esténként pedig két kupolavetítés lesz látható. Az egyik a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny tavalyi közönségdíjasa, a thaiföldi DecideKit munkája, a másik a Zsolnay Light Art 2021-es első helyezettjének, a német ruestungsschmie.de csapatának alkotása.

A jól megszokott helyszínekre is érdemes ellátogatni: A Színház téren lézertáncot láthatunk, a Barbakán hengeres épülete a poklot a mennyel összekötő tengellyé alakul, a Civil Közösségek Házában a Light Art Museum Budapest munkáiból látható csoportos kiállítás, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban egy holografikus vászon látható, amit a látogatók kelthetnek életre. A Martyn Ferenc Múzeum udvarában működő Fényművésztelep továbbra is egyetemi diákoknak és fiatal alkotóművészeknek kínál lehetőséget, hogy bemutassák alkotásaikat, míg a Fénybütyköldében több helyszínen különböző világító tárgyakat készíthetnek a látogatók.

A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg, ezek a Fény Útja Extra helyszínek. Az early bird jegyek június 30-ig érhetők el.

(Forrás: közlemény, fotók: ZsolnayLightArt)

zsolnay fényfesztivál | fényfesztivál | pécs | zsolnay light art

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom