231 év alatt mindössze négyszer lépett ekkorát az Unicum

A keserűlikőr-fogyasztás és a kávézás egyaránt évszázados múltra tekint vissza számos európai országban, így Magyarországon is. Ezt a két hagyományt egyesíti innovatív módon az Unicum Barista, amelynek fő alkotóelemei az Unicum és az arabica kávé. Zwack Sándorral, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnökével, és Tóth Sándor kávészakértővel beszélgettünk.

Bármilyen hihetetlen, a Zwack Unicumnak kétszázharminc éves működése alatt mindössze négy innovációja volt. Vegyük őket sorba: 1790-ben született meg maga az anyatermék, ezután következett egy relatíve innovációmentes kétszázhúsz év, ékes bizonyítékaként annak, hogy a Zwack egy megfontolt család. 2010-ben jött az Unicum Next, 2012-ben az Unicum Szilva, 2017-ben az Unicum Riserva, és 2021-ben itt a negyedik új termék, az Unicum Barista. Amikor Zwack Sándort, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnökét az ital megszületésének körülményeiről kérdeztem, nagyot ugrottunk térben és időben egyaránt.

"Én Olaszországban nőttem fel, és nem kell mondanom, hogy ott mennyire a mindennapok szerves részét képezi a kávé – kezdi Zwack Sándor. – Náluk a reggeli másképpen néz ki, mint nálunk. Itt sokkal egészségesebb. Ott felkelnek, tusolnak, lerohannak a sarki kávézóba, ahol bekapnak egy kávét és mellé egy tápértékkel nem nagyon bíró péksüteményt.

A kávé mindenesetre egy központi dolog az emberek életében, és ez alól mi sem voltunk kivételek.

Apámnak megvolt a napi rutinja, és ha az esetleg már reggel felborult, akkor el volt rontva a napja. Mi egy toszkán kis faluban laktunk – és most egy húsz évvel ezelőtti állapotról beszélek – ahol akkor egy darab kávézó volt. Ő minden reggel felkelt, felsétált a faluba, beült ebbe a kávézóba, és két-három cappuccino mellett elolvasta az újságokat. Így nézett ki egy napja reggel nyolctól tizenegyig. A kávézót egyszer csak eladták, ráadásul egy olyan embernek, aki nem értett az üzlethez, és kávét sem tudott főzni. Ezzel teljesen felborult a helyiek élete! Mindenki a szomszéd faluba járt át kávézni. Apám ezt nem tudta feldolgozni, és amint lehetősége adódott rá, megvette a helyet. Kellett neki egy hely, ahol jó kávét tud inni! Ezt aztán átadta a húgomnak, és azóta még jobban az életünk részévé vált a kávé. Most mi vagyunk a legnagyobb munkaadó a faluban.

Szóval a kávé fontos dolog nálunk, és arra gondoltunk, hogy valahogy a kávét kellene behozni az Unicum világába. 2018-ban Berlinben voltunk egy vásáron, ahol csináltunk egy hideg szilvás Unicumot nitro kávéval. Imádták az emberek. A caffe correttót természetesen nem mi találtuk ki, nagyon népszerű Olaszországban és sok helyen a világban. Ez nem más, mint az, hogy sambucával vagy valamilyen gyógynövénylikőrrel dobják fel a kávét. Én azt is szoktam csinálni, hogy megiszom az espressót, és utána a csészébe öntök egy kis Unicumot és felhörpintem.

A kávé és az Unicum egy nagyon összepasszoló világ.

Szóval Berlin után nekiálltunk fejleszteni a terméket, és két és fél év elteltével megérkeztünk ide, ahol most vagyunk."

Békés harmónia a gyógynövények és a kávé között

Tóth Sándor 1997 óta foglalkozik kávéval, nyert baristaversenyt, megnyitotta saját pörkölőjét és kávézóját, három éve pedig a legmagyarabb kávé, a Bányai Coffee mögé is beállt. Costa Ricán működik a magyar származású Bányai László kávéültetvénye, Tóth Sándor pedig minden évben a teljes terményt felvásárolja. Ennél azért többet is tesz: évente több hónapot tölt az ültetvényen, és igyekszik javítani a kávénövények és a feldolgozás minőségét.

"Ezt a bizonyos koktélt Nagy Zoltán, a Boutiq Bar tulajdonos alkotta meg – mondja Tóth Sándor. – Mi szállítottunk oda neki kávét, innen az ismeretség. Felhívott, elmesélte, hogy csinált egy Unicum Szilvá-s koktélt, és hogy kávéügyben kellene beszélnünk. Megtettük. Próbáltunk hideg és meleg áztatást, espressót, végül a nitro cold brew lett a nyerő, mert nem borította fel az Unicum Szilva egyébként is szerethető karakterét. Én így kerültem ebbe a projektbe, amolyan külsősként. Amikor házon belül megálmodták a Baristát, akkor ismét Zoli volt az, aki felhívott. Nagyon sokféle kávét végigkóstoltunk, mire elkezdett kigömbölyödni a projekt.

Az Unicumba kerülő kávé egy honey eljárással feldolgozott Caturra catuai variáns. Ez azt jelenti, hogy a kávébabokat a rajtuk lévő mézes réteggel együtt szárítjuk ki huszonnyolc–harminc napig. Nem világos pörkölést kapott a kávé, de nem is olasz pörkölésű, masszív, étcsokis jegyei vannak. Legalább harmincféle profilt próbáltunk ki, mire megtaláltuk azt, amit megfelelőnek éreztünk."

A negyedik innováció

A közel hároméves fejlesztői munka eredményeként megszületett új családtag eredetileg már 2020 végén elérhető lett volna vendéglátóhelyeken, de a koronavírus miatt csak április másodikától találkozhat vele a nagyközönség, akkor ugyanis már a boltok polcaira is felkerül. Amikor arról kérdeztük Zwack Sándort, hogy szerinte kinek szól ez az ital, nagyon határozott választ kaptunk.

"Ez nem egy kávélikőr. Ez egy Unicum, amelynek van egy árnyalatnyi kávéíze.

Azoknak szeretnénk új dolgot mutatni, akik szeretik az Unicumot, a kávét, és nyitottak az újdonságokra.

Ennek az italnak kézzelfogható gyökerei vannak. Tóth Sándor komoly kávés szakember, ezek a kávék Costa Ricán készülnek Bányai László ültetvényén. Az Unicum Barista mögött van tartalom, van mögötte sztori. Ez nem akármilyen kávélikőr. Ők egy olyan kávét készítettek nekünk, ami illik hozzá, és kiegészíti az Unicumunkat."

koktél | unicum barista | olaszország | nagy sztori | bányai lászló

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom