Mi lehet a közös Rembrandtban, a Bauhausban és a holdra szállásban?

Idén számos ikonikus művész halálának, illetve az emberiség történetében mérföldkőnek számító eseménynek lesz kerek évfordulója, melyek kapcsán rengeteg érdekes, izgalmas kiállítást, fesztivált és programsorozatot rendeznek szerte a nagyvilágban. Ezekből válogattunk. 

Leonardo

Ebben az évben Leonardo da Vinci halálának ötszázadik évfordulójára emlékezünk. Természetesen az ehhez kapcsolódó események és tárlatok többségét Olaszországban találjuk: a milánói Ambroisanában március 17-ig látható nagyszabású kiállítás, de a firenzei Museo Galileóba és Leonardo szülővárosába, a Museo Leonardianóba is érdemes ellátogatni.

Aki viszont Angliában ismerkedne meg a művész munkáival, tizenkét különböző városban láthat Leonardo-alkotásokat, például most nyáron a londoni Queen’s Galleryben, vagy télen Edinburghben. A legnagyobb attrakcióért Párizst kell majd célba venni az ősszel, amikor is tizenhét festményt állítanak ki, hol máshol, mint a csodálatos Louvre-ban.

Rembrandt 

Az ikonikus holland festő halálának százötvenedik évfordulójára gyakorlatilag az egész ország készül. Nem kevesebb mint kilenc városban tartanak Rembrandthoz és a holland aranykorhoz kapcsolódó programokat. Közülük a legkomolyabbnak az amszterdami Rijksmuseum ad otthont: február 15. és június 10. között a mester huszonkét festményét, hatvan rajzát és mintegy háromszáz metszetét állítják ki. A valaha volt legnagyobb Rembrandt-gyűjtemény lesz, amit kiállításon látni lehet.

Később Rembrandt és Velazquez közös tárlatát nézhetjük meg október 11. és január 19. között, míg a Rembrandt House Museum három különböző tematikájú kiállítással jelentkezik. Hágában szeptember 16-ig tizennyolc Rembrandt-kép látható a Mauritshuisban, a Fries Múzeum pedig felesége, Saskia emlékére rendez bensőséges hangulatú kiállítást.

Bauhaus

Németország viszont Bauhaus-lázban ég: a Walter Gropius által megalapított világhírű művészeti iskola a 20. század egyik legnagyobb hatású mozgalmaként ismert, idén századik születésnapját ünnepli. A centenárium alkalmából országszerte mintegy száz helyszínen ismerhetjük meg a modernista építészetet kiállítások, épületbejárások mellett a nyitófesztiválon tartandó koncertek és virtuális installációk jóvoltából.

És ha ez nem lenne elég, három új Bauhaus-múzeum nyílik ebben az évben: áprilisban Weimarban, szeptemberben Berlinben és Dessauban.

Renoir

August Renoir száz esztendővel ezelőtti halálának évfordulója december hónapra esik majd. Renoirnak dedikálják a 2019-es évet Franciaország több pontján, így számos olyan helyet kereshetünk fel, ahol az impresszionista festőművész rövidebb-hosszabb ideig élt vagy alkotott. Ilyen Párizsban a Montmartre múzeum és a Renoir-kertek, vagy a Croissy-sur-Seine közelében található Musée de la Grenouillère.

Essoyesban található egykori nyári rezidenciáján inspiráló környezetben láthatunk állandó kiállítást az életéről és a munkájáról, a Francia Riviérán pedig – egészen pontosan Cagnes-sur-Merben, ahol utolsó tizenkét évét töltötte – tizennégy festményében és további harminc alkotásában gyönyörködhetünk.

Holdra szállás

Ötven évvel ezelőtt esett meg az emberiség történetének egyik legnagyobb lépése, július 20-án pedig szerte a nagyvilágban megünneplik a holdra szállás ötvenedik évfordulóját.

Angliában egy vadonatúj Apollo-kiállítással tisztelegnek a korszakos léptékű esemény előtt a leicesteri National Space Centre-ben, de a legjelentősebb programsorozatért Londonba kell majd utazni a Moon Festivalra, melyen a Hold-tematikájú underground dzsesszestektől kezdve az éjféli futóversenyeken át az utcabálig számos csillagászati és űrutazással kapcsolatos eseményen vehetünk részt.

(Fotók: Getty Images)

london | kiállítás | hága | párizs | Renoir

FOLYTASD EZZEL

Kávézót nyitnál? Vagy épp vendégházat? - formabontó képzésekkel vár a Laba és a Skvot

Ez az ókori Róma legnagyobb makettje, amit hamarosan bárki megnézhet

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom