Close
Ide kell elutazni idén a legfinomabb ételekért

Ide kell elutazni idén a legfinomabb ételekért

Egy új kutatás szerint tíz turistából hatan csak az ételek miatt utaznának külföldre. Jöjjenek akkor hát a világ gasztronómiai fővárosai.

Legyen szó egy szelet pizzáról Nápolyban, egy gőzölgő tál pho-ről Ho Si Minh-városban vagy egy szelet Sacher-tortáról Bécsben, az ételek a nyaralás egyik csúcspontját jelenthetik. A luxus hajóutakat szervező Panache Cruises új kutatása a világ legjobb gasztronómiai hotspotjait állította sorrendbe.

A lista élén Japán nyüzsgő fővárosa, Tokió végzett.

James Cole, a Panache Cruises munkatársa elmondta, hogy 2023-tól Tokióban lesz a világ legtöbb Michelin-csillagos étterme. A város éttermei pedig már több mint kétszáz Michelin-csillaggal rendelkeznek. – A kulináris színtér kivételes színvonalú, ami gyakran a hagyományos utcai árusok érdeme, akik hihetetlenül jól tudják egy kis japán csavarral feldobni a külföldi ételeket.

Japán a világjárvány után csak nemrég nyitotta meg újra határait a külföldi turisták előtt, így nagyjából most jött el a tökéletes alkalom a főváros felfedezésére.

Tokió ínyencségei közé tartozik a tempura, a soba tészta és a chankonabe, egy halakkal és zöldségekkel teli forró fazék. Utóbbi valójában a híres japán szumóbirkózók kedvence, nem csoda, hogy számos éttermet, ahol ezt az ételt szolgálják fel, volt sportolók vezetik. Ha desszertről van szó, érdemes megkóstolni az egyik hagyományos japán édességet, a wagashit. Az egyik legnépszerűbb wagashi a dorayaki, egyfajta édes palacsintából készült sütemény.

A tokióiak egyébként komolyan veszik a vacsoraidőt: az egyik ramen étterem tulajdonosa a közelmúltban például megtiltotta a vendégeknek, hogy étkezés közben telefonáljanak.

Áttérve Európába,

a kontinens gasztronómiai fővárosa Párizs lett.

A szerelem városának édes finomságai köztudottan világhírűek, miközben a francia fővárosban rengeteg Michelin-csillagos étterem is található.

Sokan talán nem is tudják, hogy Párizs számos csúcslátványossága egyben a méhek élőhelye is. Egy 2015-ös becslés szerint a városban mintegy hétszáz méhkaptár található a háztetők tetején, többek között a híres Musee D’Orsay-n is.

London az ötödik helyet szerezte meg a listán, így az Egyesült Királyság vezető gasztronómiai célpontja lett. Érdemes kipróbálni a főváros számos élelmiszerpiacának egyikét, ahol a globális konyha ízeiből lehet válogatni.

A top tíz így fest:

Tokió, Japán
Párizs, Franciaország
Hongkong
New York, USA
London, Egyesült Királyság
Bangkok, Thaiföld
Szingapúr
Berlin, Németország
Barcelona, Spanyolország
Róma, Olaszország

A tésztáktól kezdve a pizzákon és a mennyei kávén át a gelatóig az olasz ételek alapvetően a boldogság szinonímájaként is leírhatóak. Az olasz a világ egyik kedvenc konyhájának számít – és hamarosan hivatalosan is elismert és védett örökség lehet.

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

tokió | foodie | párizs | fővárosok | lista

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram