Hihetetlenül népszerű ez a csodás tengerparti régió: ide foglaltak a legtöbben szállást online tavaly nyáron

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat összesítette a 2023-ban az online platformokon lefoglalt vendégéjszakák számát, amelyek valamelyik uniós országba szóltak. Az eredményekből érdekes dolgok derültek ki.

Az Airbnb, a Booking, az Expedia, vagy a TripAdvisor adatait vették alapul, amely platformokn keresztül az utazók csaknem 678,6 millió szállást foglaltak tavaly. Az eltöltött vendégéjszakák száma 13,8 százalékkal haladta meg az előző évi 596,5 milliót.

Bátrabban utaztunk ősszel és télen

Az online foglalások tavaly tizenegy hónapban haladták meg az előző év azonos hónapjának adatait, 2023 utolsó negyedévében pedig több mint húsz százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Kiemelkedő volt az október, akikor a vendégek 55,3 millió éjszakát töltöttek online platformokon keresztül lefoglalt szálláshelyeken, ez 21,9 százalékos növekedést jelent 2022 októberéhez képest. Novemberben 31,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami húsz százalékos emelkedést jelent az előző év novemberéhez képest, decemberben pedig 45,3 millió vendégéjszakát jegyeztek fel, ami 25,8 százalékkal haladta meg a 2022. decemberi adatokat.

Uzès, Franciaország

A nyár legnagyobb sztárjai

A július 1. és augusztus 31. közötti nyári időszakban a legnépszerűbb régió a Horvátország tengerparti részét, Splitet, Rijekát, Zadart, Pulát and Šibeniket is magába foglaló Jadranska Hrvatska volt 23,7 millió éjszakával.

A második legnépszerűbb úti cél ugyanebben az időszakban Andalúzia volt közel 14 millió éjszakával, majd a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote d'Azur következett, ahol a vendégek 12,2 millió éjszakát töltöttek.

Pasjaca

Ugyanebben a negyedévben a húsz legkedveltebb üdülőhely közül hat Franciaországban, öt Spanyolországban és szintén öt Olaszországban volt, kettő Görögországban, egy-egy pedig Horvátországban és Portugáliában.

Magyarországon így alakult a kép

A jelentés Magyarországra is kitért, ahol az említett platformokon keresztül 9 028 361 rövid távú szállást foglaltak tavaly. A legtöbb foglalás augusztusra (1 516 656) és júliusra (1 487 283) szólt, a legkevesebbet pedig januárra (375 384) valamint februárra (390 319) jegyezték fel.

A július elejétől augusztus végéig terjedő időszakban a legtöbb rövid távú szállást Budapesten foglalták, ahol a vendégek 2 108 179 vendégéjszakát töltöttek.

A dél-dunántúli régióban 510 961, a Nyugat-Dunántúlon 345 449, a Közép-Dunántúlon 301 310, az Észak-Alföldön 188 379, Észak-Magyarországon 173 828, a Dél-Alföldön 110 556, Pest megyében pedig, a fővárost leszámítva, 55 946 éjszakát foglaltak az utazók.

Tudtad, hogy nem mindegy, mobilról vagy laptopról foglalsz szállást? És azt, hogy változtak az Airbnb-n a lemondási feltételek?

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

platformok | legnépszerűbb | eurostat | statisztika | online

FOLYTASD EZZEL

Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni

Így változott tavaly a ferihegyi reptér forgalma: ebből az országból utaztak a legtöbben

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy stílusos pergolával szinte az egész életünket áthelyezhetjük a szabadba
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom